Artikel

Halvvätterngrupp som uppmärksammar diabetes

2017-06-11

För sju år sedan fick Lucas Wallinder diabetes. Pappa Tommy insåg då att sjukdomen uppmärksammas alldeles för lite. Därför startade han Team Diabetes Riders. I dag cyklar elva av medlemmarna Halvvättern.

Gruppen, som mestadels har sin hemvist på Facebook, har sedan startade för ett och ett halvt år sedan växt till närmare 300 medlemmar. Tanken är att vara med på olika motionslopp för att lyfta upp sjukdomen i rampljuset.
– Jag har hållit på med cykling sedan 2001, då jag körde Vätternrundan första gången. Sedan har det blivit mer och mer ju äldre barnen har blivit. Så när grabben fick diabetes som 9-åring och jag insåg vilket jobb det är med alla sprutor och hur mycket det påverkar familjen insåg jag att jag ville lyfta frågan, säger Tommy Wallinder.
– Det finns många olika grupper som cyklar för olika ändamål, men jag hittade ingen för diabetes så jag startade Team Diabetes Riders.

Förra året var de sex stycken från gruppen som cyklade Halvvättern tillsammans. I år är den nästan fördubblad. Och i framtiden hoppas så klart Tommy att allt fler ska upptäcka dem.
– Det är roligt att vi blir fler och fler. Vi har medlemmar från hela Sverige, och vi har planer på att träffas även utanför loppen.

Team Diabetes Riders har även samarbete med såväl Östergötlands som Kristinehamns Diabetesförbund och har därför ett tält i evenemangsområdet under årets Cykelvecka, där de sprider sitt budskap.
– Det är viktigt att komma och visa upp sig. Forskningen behöver fortfarande mycket pengar, även om det har gått framåt. Förhoppningsvis kan det så småningom komma ett botemedel, säger Tommy.

Text och foto: Pierre Henriksson