Sedan Gerry Askefalk upptäckte gravel är han helt fast i sporten. Sedan Gerry Askefalk upptäckte gravel är han helt fast i sporten.
Sedan upptäckten har Gerry blivit alltmer involverad i att missionera om gravelcyklingens fördelar. Däribland genom gemenskapen Inzain Gravel, som bland annat arrangerar event såväl i Sverige som utomlands. Gerry är en av medlemmarna i Inzain Gravel, som bland annat arrangerar olika gravelevent – såväl i Sverige som utomlands.
Även om det finns särskilda gravelcyklar menar Gerry att det går att cykla på grus med i stort sett vilken cykel som helst. Även om det finns särskilda gravelcyklar menar Gerry att det går att cykla på grus med i stort sett vilken cykel som helst.
Upplevelsen och naturen är de största anledningarna till att Gerry fastnade så för gravel. Upplevelsen och naturen är de största anledningarna till att Gerry fastnade så för gravel.
Artikel

Gerry hittade gravel – och blev pånyttfödd

2023-07-25

Gravelcykling blir allt hetare. 61-årige Gerry Askefalk är en av dem som har fastnat totalt för att cykla på grus.
    – Det är en enorm naturupplevelse, säger han.

Gerry Askefalk har upplevt mängder av saker från cykelsadeln. Men det var när han satte sig på gravel-cykeln han kände att han hittade hem. Nu är han en av landets största ambassadörer för sporten och cyklar över tusen mil om året.
    – Det är cykling som det borde vara. Talesättet färre bilar, fler örnar tycker jag säger det mesta. Det är en stor naturupplevelse där du får cykla i vackra vyer och med massa djur alldeles intill, samtidigt som du slipper trafiken.

Blev tagen när han började cykla gravel

Han har annars en lång historia av landsvägscykling bakom sig. För sina första intjänade pengar köpte han sin premiärracer redan som 16-åring. Sedan kom visserligen såväl studier som företagsbyggande emellan, men när han tog upp det igen för omkring tio år sedan var han fast.
    – Det spårade ur naturligtvis, säger han och skrattar.
    – Men efter några års intensivt cyklande, där vi hängde på samma rundor hela tiden, var jag sugen på något nytt. Och efter ett tag kollade jag på min landsvägscykel och såg att det var spindelväv på den.

Det var då han kom in på gravel. Och blev ännu mer tagen.
    – Det är väl så mycket träning, men du kommer till andra platser och sammanhang. Det är inte heller samma fokus på prestanda, utan mer på upplevelsen.

Vad ska jag som nybörjare tänka på om jag vill börja med gravel?
– Jag säger som Nike, just do it. Utrustningen är inte fokus och du behöver inte ha någon särskild cykel för att testa. Alla cyklar är gravelcyklar, även landsvägscyklar tål faktiskt mer än vad man tror.
    – Den största utmaningen kan vara att hitta någonstans att hoja. Men där finns det jättemycket hjälpmedel på nätet. Vi på Team Utan Gränser har exempelvis byggt upp en webbsida där du hittar över 450 rutter över hela Sverige. Det är en bra start.

Arrangerar event genom gemenskapen Inzain Gravel

Sedan upptäckten har Gerry blivit alltmer involverad i att missionera om gravelcyklingens fördelar. Däribland genom gemenskapen Inzain Gravel, som bland annat arrangerar event såväl i Sverige som utomlands. Exempelvis Solstice, där man cyklar genom den stockholmska sommarnatten, eller ett camp på Mallorca – som medlemmarna i Inzain Gravel menar är minst lika fantastisk för gravel som för de mer kända landsvägarna.
    – Vi är en ideell förening som helt enkelt försöker hitta på saker som vi tycker är roligt, säger Gerry.

I mitten av augusti är det dags för Runt Vättern Gravel Tour, där de ska köra runt sjön på grus.
    – Jag har cyklat Vätternrundan på landsväg tidigare. Det här blir nog en lite jobbigare sväng, men vi tar det på tre dagar.

Vilken är din favoritsträcka i Sverige?
– Jag har så många. Jag gillar Gotland, men det är också helt underbart att man bara efter två–tre kilometers cykling på asfalt från Stockholms innerstad kan vara ute på gruset.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Gerry Askefalk

Gerry Askefalk

Ålder: 61.
Bor: Stavsnäs.
Familj: Malin och sju barn.
Yrke: IT- och managementkonsult.
Intressen: Cykla grus, resor och segling.
Dold talang: ”Champagne- och operaälskare.”

Bästa cykelupplevelse: ”Inzain Solstice och Parc Llevant på Mallorca”.
Hit åker jag gärna igen: ”Girona, Toscana, Champagne och hela Sverige”.
Mitt drömresemål med cykeln: ”Silkevägen”.