I Santanders tält står Johan Olsson och tar emot sportprylar för Fritidsbanken.
Artikel

Fritidsbanken ger möjlighet till en aktiv fritid

2018-06-16

Johan Olsson har inte legat på latsidan sedan han lade skidutrustningen på hyllan. I och med målgången i Vasaloppet tidigare i år blev han färdig med sin Klassiker. Nu är han åter på plats i Motala, men inte för att trampa runt sjön.

Förra året var före detta skidåkaren Johan Olsson i Motala för att cykla. I år är det något annat som har lockat honom till Vätternrundan och cykelfesten.
– Det känns nästan lite tufft att inte cykla när jag har kommit hit. Många har kommit fram och frågat vilken tid jag startar, men jag får säga att jag inte ska cykla, säger han.
– Jag var i valet och kvalet om jag skulle köra. Jag har cyklat ganska mycket i år och har nog fler mil i benen än vad jag hade vid samma tidpunkt i fjol. Men i dag är jag på plats av en annan anledning, säger han.

Anledningen stavas Fritidsbanken. Ett välgörenhetsprojekt som samlar in sport- och fritidsprylar för att fler ska få chansen att kunna utöva sina aktiviteter.
– Folk donerar sin utrustning som Fritidsbanken sedan lånar ut. Man kan lämna in hjälmar, glasögon, skor, ja nästan vilken utrustning som helst kopplad till sport.
– Själv kommer jag att skänka min hjälm som jag cyklade med under Vätternrundan i fjol samt min sim-mössa och mina simglasögon som jag hade på Vansbrosimningen. Det skapar förutsättningar för de som inte har den möjligheten sedan innan. Man får fler att aktivera sig.

Hur går det till om man vill donera sin utrustning?
– Det är bara att komma till Santanders tält och lämna sina prylar i vår plexiglaslåda. Har man saker som man vill ge bort efter Cykelveckan är det bara att kolla var närmaste insamling finns på Fritidsbankens hemsida, säger Johan.

Text och foto: Johan Fransson


Om projektet

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar som kan lånas ut till vem som helst utan någon kostnad. Fokus för organisationen ligger på miljö och återanvändning och bland det insamlade materialet finns skidor, skridskor, cyklar, snowboards, säkerhetsutrustning och mycket mer.
Har du sportartiklar som inte ska användas går det bra att lämna in dem i Santanders tält på mässområdet.