Rodde Vera som ska cykla både Halvvättern 150 km och Vätternrundan 315 km. Rodde Vera är ultralöpare i grund och botten, men började med landsvägscykling för ett tiotal år sedan.
Delar av teamen som ska cykla Halvvättern 150 km respektive Vätternrundan 315 km. Delar av de två teamen förbereder sig med träningsläger i Båstad.
Artikel

Från e-cykling till Vätternrundan: ”Samtliga har nått nya nivåer”

2024-05-29

Hur förbereder man sig bäst för Vätternrundan? Oavsett nivå? Ett team cyklar uppemot 450 km på en helg. Ett annat cyklar så långsamt det bara går uppför.
– För båda teamen är kommunikationen under cykelloppet avgörande, säger Rodde Vera.

I vintras startade de gemensamma förberedelserna på e-cykelstudion i Västerås. Två team har sedan dess inspirerats av Vätternrundan Group Ride Series och Mattias Recks träningsprogram.

Ett elitmotionärsteam med sub 7.30 som mål på Vätternrundan 315 km. Och ett motionärsteam med blandande åldrar och nivåer med målet att tillsammans cykla Halvvättern på under 5 timmar. Båda teamen med Rodde Vera som kapten.

– Vi har gjort flera tröskeltester, och samtliga har nått nya nivåer, berättar Rodde.

Elitmotionärerna som siktar på sub 7.30

Rodde Vera startade e-cyklingstudion Beyond the Wall 2021. Han vill ge cyklister en plats att mötas på under vintern. Satsningen mot Halvvättern med studiomedlemmarna är däremot ny – även om Rodde och majoriteten av de 37 elitmotionärerna cyklat tidigare.

– Jag skulle gissa att motivationen för de flesta i elitmotionärsteamet – att cykla så pass snabbt – föds ur en nyfikenhet att utforska de egna gränserna. Det är målinriktade individer som mår bra av att anta tuffa utmaningar. Att även få göra det tillsammans med andra likasinnade lyfter erfarenheten till en annan nivå.

För Roddes egen del var det precis så intresset för Vätternrundan 315 km växte och växte. Efter första genomförda loppet kände Rodde direkt att han ville cykla runt Vättern igen. Fast snabbare och snabbare.

– Den största utmaningen för att teamet ska nå målet på sub 7.30 ligger nu i att hålla sig friska – genom att fortsätta balansera träning, vila, jobb och andra åtaganden. Men också i att finslipa de små detaljerna som grupp. Under loppet får vi inte bromsa någon gång i onödan.

Motionärerna som ska cykla Halvvättern 150 km

Den största skillnaden mellan elitmotionärernas träning och motionärerna är det vi inom träning kallar ”volym”.

– Motionärsteamet som tränar inför Halvvättern cyklar nu fem till sju timmar i veckan. Elitmotionärerna lägger mellan 15 och 20 timmar.

Bland de novisa motionärerna är nervositeten mer påtaglig. Men stämningen lika god – och kommunikationen lika avgörande.

– I detta team är variationen av nivåer större. De starkaste kommer att få ligga först längre, och sätta fart i de lättare partierna. När det går uppför cyklar vi så lugnt som det bara går. Det blir hela tiden att kommunicera med varandra om hur det känns och hur man mår.

Stärker känslan av gemenskap

Som sagt, känslan av gemenskap är stark hos båda teamen. Och ännu starkare kommer den att bli.

– Vi åker till Båstad på träningsläger för att slipa på detaljerna och för att stärka gemenskapen ytterligare.

Rodde fortsätter:

– När det sen är dags för Cykelveckan ser jag fram emot de känslor som kommer att uppstå. Oavsett vilka känslor som uppstår under loppet vill jag minnas tillbaka på Cykelveckan med ett leende.

Text: Ebba Envall
Foto: Privat

Så följer du Beyond the Wall