Marlene Sjöberg gillar framför allt det sociala med cyklingen.
I sommar ska Marlene Sjöberg cykla Halvvättern.
Marlene Sjöberg har fina fotbollsmeriter – nu har hon gett sig in i konditionsidrottens värld.
Artikel

Fotbollsstjärnan tar sig an Halvvättern

2018-06-10

Från fotbollsplanen till landsvägscykling. I sommar gör förre fotbollsstjärnan Marlene Sjöberg loppdebut när hon ställer sig på startlinjen i Halvvättern.
– Det ska bli riktigt roligt, säger hon.

Efter över 300 allsvenska matcher, SM-guld, Champions League-final och en handfull a-landskamper valde Marlene Sjöberg att avsluta sin framgångsrika fotbollskarriär för två år sedan vid 35 års ålder. Men det innebar inte att hon har lagt sig på latsidan. I stället har hon satsat lite på multisport och så en del cykel.
– Efter att jag slutade med fotbollen köpte jag en racer och började cykla på sommaren. Förra året cyklade jag till jobbet varje vecka och var ute på lite turer med min pojkvän. Dessutom cyklar jag en hel del mountainbike, säger Marlene Sjöberg.

Trots att fotboll och cykling är två vitt skilda aktiviteter menar hon att det ändå finns vissa likheter.
– Jag har alltid sagt att jag lätt blir uttråkad och är van vid att det händer saker hela tiden på fotbollsplanen. Och det är lite likadant på cykeln. Det går fort, och man hinner se olika saker och olika typer av natur. Jag var bland annat och cyklade vid Kivik förra året, och då fick man se bokskogar, rapsfält och cykla vid havet. Det tycker jag är coolt. Särskilt jämfört med löpning där man bara ser samma väg framför sig under en lång period, säger hon.

Lagsammanhållningen är en annan jämförelse.
– Det jag gillar mest är att cykla i klunga tillsammans med andra. Det är roligare när man är ett gäng och även får med det sociala. Jag har ju varit van vid att träna varje träningspass med mina bästa kompisar.

I fjol var hon på plats under Cykelveckan i Motala, men då i rollen som företrädare för RaceONE – appen där man kan följa deltagare under exempelvis Vätternrundans olika lopp. I år passar hon även på att cykla ett av loppen, Halvvättern, tillsammans med ett antal av kollegorna på RaceONE. Och för Marlene blir det debut i landsvägsloppsammanhang.
– Jag har cyklat något MTB-lopp, men inte på någon racer. Det här blir nytt och spännande. När vi var där förra året tyckte jag att det var en så häftig upplevelse, alla var så glada – från cyklister till publik och funktionärer, säger Marlene.

Du som gammal elitidrottare – vad har du för målsättning med Halvvättern?
– Det är mer känslan av att ha gjort det. När jag inte vet hur jag är i en gren och aldrig har gjort det tidigare, så är det svårt att sätta några mål och veta vad man ska förvänta av sig själv. Utan det handlar mer om upplevelsen, säger hon.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


Marlene Sjöberg

Ålder: 37.
Bor: Landvetter.
Yrke: Vd för RaceONE.
Familj: Maken Johan.
Intressen: Träning och äventyr i alla former – MTB, traillöpning, kajakpadling, landsvägscykel med mera.
Aktuell: Ska cykla Halvvättern.