Spännande familjeäventyr på cykel på vackra Visingsö Med hjälp av en karta över ön är det enkelt att ta sig runt på cykel, utan att missa några roliga stopp. Foto: Amalia Nordås
Flera evenemang återkommer varje år till ön, bland annat Tornerspelen. Foto: Visingsö Tornerspel
Cyklar man söderut på ön kan man få se alpackor som bor på Visingsö. Foto: Amalia Nordås
Artikel

Familjeäventyr på vackra Visingsö

2020-07-30

Det behövs inte alltid en resa runt jorden för att hitta familjeäventyr. En 25 minuter lång färjetur från polkagrisstaden Gränna kan gott och väl räcka. Vätterns största ö Visingsö ligger på bekvämt avstånd från fastlandet och bjuder på spännande cykelupplevelser för såväl stora som små.

Det blir alltmer populärt att semestra miljömedvetet och Visingsö är en plats som erbjuder ett spänningsfyllt alternativt till utlandssemestern med familjen. Under sommarmånaderna är det högsäsong och det bjuds på lekland, remmalag och vackra slottsruiner. För den som vill hyra cykel finns det uthyrning precis vid färjeläget, men det går även bra att ta med sin egen. För de som vill förlänga semestern finns även flera övernattningsmöjligheter och aktiviteterna på ön är många. Allt ifrån lekland med hoppborgar till äventyrsgolf för barnen.

Från Visingsö hamn finns det många cykelvägar att välja mellan. I med att hamnen ligger på mitten av ön, går det att cykla både söder- och norrut. På vägen mot södra udden kan man bland annat titta på alpackor men också besöka den gamla slottsruinen. Om man väljer den norra delen kommer man till sist till öns mest populära badplats. Hela Visingsö är platt vilket gör det lätt för barnen att cykla och det finns sevärdheter på både långa och korta avstånd.

Trots att de flesta aktiviteterna för barnen är i gång under hela sommaren finns det några större evenemang som är extra speciella. Under en augustihelg varje år återvänder Visingsö nämligen till sin storhetstid med medeltida tornerspel. Några veckor senare, den andra helgen i september, avslutas högsäsongen med en årlig skördefesten då alla gårdar, caféer och restauranger är öppna. Varför inte kombinera en cykeldag med någon annan aktivitet och få en dag fylld av nya upplevelser?

Trots att de flesta väljer att åka till Visingsö under sommarmånaderna har destinationen även sin charm under övriga året. Med kyliga cykelturer genom sprakande höstfärger och soliga dagar med vår i luften.

Visingsö

Legenden lyder att Visingsö skapades när Jätten Vist slängde ut en grästuva i Vättern för att hans fru skulle ha något att kliva på. I dag är ön ett populärt resmål för turism.

Färjorna som kör mellan Gränna och Visingsö bär namnen Braheborg och Ebba Brahe. Döpta efter hovdamen Ebba Magnusson Brahe och den första båten som körde mellan Gränna och Visingsö reguljärt.

Färjan tar ungefär 25 minuter och avgår flera gånger per dag under hela året. Under högsäsong, juni till augusti, löses färjebiljett till Visingsö i bilkön till färjan. Övriga tider kan biljett köpas hos Hamnkontoret i Gränna som ligger vid färjeläget eller på färjan. Cykel får tas med på färjan.