Vill du haka på den heta trenden med inomhuscykling? Här ger experten Ted Ås sina bästa tips vad du bör tänka på.
– Att cykla inomhus växer snabbt och det är bara en tidsfråga innan det riktigt exploderar, säger han.
Från en vanlig träningscykel till smart teknik som gör att du kan cykla tillsammans med i stort sett vem som helst – från ditt vardagsrum. Att cykla på trainer inomhus har blivit en av de hetaste träningsformerna. Inte så konstigt, om du frågar Ted Ås, General Manager på RLVNT som är nordisk distributör av Wahoo.
– Tidigare var det enbart ur träningssynpunkt. Nu har det blivit roligt också, säger han och skrattar:
– När allt är integrerat med smarta tillbehör blir upplevelsen en helt annan.
Ted Ås nämner framför allt tre starka argument till populariteten.
– Först och främst tidsperspektivet. Speciellt vintertid, men egentligen hela året. För nutidsmänniskan är det extremt effektivt. Du har din station uppsatt där hemma, som det är bara att sätta sig och börja trampa på, säger han och fortsätter:
– Sedan träningseffektiviteten, som är helt oslagbar efter som du har förutsättningar som är identiska varje gång. Det gör att du kan se utvecklingen och följa progressionen på ett helt annat sätt än utomhus där många yttre faktorer påverkar.
– Vi har även säkerheten. Du behöver aldrig oroa dig för trafiken, oavsett hur trött du är. Vill du så är det bara att köra tills man stupar.
Vad behöver jag för produkter?
– En smart stationär cykel (exempelvis Kickr Bike) eller en smart trainer (Kickr, Core eller Snap) som kan kommunicera. Liksom en plattform som gör att du kan koppla upp dig mot andra. Zwift är den vanligaste och mest populära just nu, men det finns också många andra. Sist, men inte minst behöver du även en skärm som du kan titta på – alltifrån telefon och padda till tv.
Hur kommer jag i gång?
– Det är lättare än vad man kan tro. Jag vet att det kan låta tekniskt, men jag har ofta upplevt att folk blir förvånade över hur enkelt det är.
– Du behöver egentligen packa upp den smarta cykeln, sätta i kontakten, ladda ner den plattform som du vill använda och så kopplas du upp via blåtand. Sedan är det bara att köra.
Var bör jag träna någonstans?
– Förr i tiden lät cyklarna så mycket så det inte var så mycket annan verksamhet som kunde äga rum i närheten. Nu är de extremt tysta, så man kan i princip cykla överallt utan att störa någon.
– Men ju svalare det är i rummet, desto bättre är det träningsmässigt. Därför är exempelvis en källare eller ett garage bra alternativ. Men det är som sagt absolut inte något krav.
Hur ska jag tänka vad gäller kläder?
– Det positiva är att det inte behövs särskilt mycket. Du slipper hela vinterkatalogen, som krävs när du cyklar utomhus. Du har mindre behov av cykelbyxor, som också kan bli ganska sunkiga om du svettas mycket, i och med att du oftast inte har lika långa pass inomhus. Cykelbyxor med padding fungerar så klart, men jag skulle rekommendera ett par triatlon-tajts.
– På överdelen kan du i stort sett ha vad som helst. Det behöver åtminstone inte vara så tajt som i vanlig cykling eftersom du inte har någon aerodynamik att tänka på.
Hur ska jag sitta optimalt?
– Just med anledning av att det inte är något luftmotstånd är inte sittställningen lika avgörande på det sättet. Det är mycket individuellt vad som passar bäst. Är du van vid att cykla utomhus kommer du säkert sätta dig i den position som du är bekväm med. Medan andra som inte har så lång cykelbakgrund sitter mer upprätt och därmed också kan få ut mer kraft.
Vad får jag inte missa?
– Upplevelsen är det viktigaste. På exempelvis Zwift är det väldigt realistiska banor, där du kan cykla tillsammans med och mot de allra bästa i världen. Sedan kommer det att hända mycket spännande saker framöver vad gäller den tekniska utvecklingen.
Till sist, har du något mer tips?
– Det kan bli väldigt varmt och svettigt, så jag skulle rekommendera en fläkt. Och då slår jag ett slag för Wahoos Headwind. Det är en smart fläktvind som kopplas till ett pulsband och drar i gång när det blir varmt. Ju mer du tar i, desto mer blåser det.
Text: Pierre Henriksson
Foto: Shutterstock