Artikel

Exeo utmanar företag inför Vättern Bike Games

2017-08-22

I juni hade IT-företaget Exeo ett lag i MTB-Vättern. Nu har företaget anmält ett lag till lagtävlingen på Vättern Bike Games. Och utmanar andra företag att göra detsamma.
   – Det vore jättekul om det blev ett stort företagsevenemang av det hela, säger Daniel Ståhlgren, konsult på Exeo.

Under Cykelveckan sköter de om tekniken i Stadsparken. Nu behöver de öva upp cykelditon. För snart är det dags att ge sig ut i MTB-spåren igen. Den 7 oktober är det dags för den stora lagtävlingen under premiären av Vättern Bike Games – och Motalaföretaget Exeo har anmält ett lag.
– Eftersom vi jobbar så mycket med Vätternrundan under Cykelveckan och det är så många på företaget som gillar att cykla, så måste vi ju ha med ett lag under Vättern Bike Games. Mountainbiken växer i Motala och det är kul att Vätternrundan bygger vidare på den succé som MTB-Vättern har blivit, säger Daniel Ståhlgren.

Reglerna är enkla. Under tävlingen ska två–fyra deltagare per lag cykla den fyra kilometer långa banan så många gånger som möjligt under åtta timmar. Vinner gör den som har cyklat flest varv. Team Exeos lag innehåller fyra cyklister, tre killar och en tjej, vilket innebär att de deltar i mixed-klassen.
– Vi är inga elitåkare, utan mer glada motionärer. Men det är klart att det växer ut lite horn när det väl är tävling.
Nu hoppas Exeo att fler – särskilt lokala – företag anmäler ett lag.
– Vi ser gärna att andra hänger på också. För oss blir det en intern utmaning för att sedan ha en träff på kvällen, där vi snackar om vem som var tröttast ute på banan, säger Daniel.

Han själv började cykla MTB för några år sedan, efter att ha hållt uppe med cyklingen under ett antal år. Och blev biten direkt.
– Jag körde landsväg när jag var yngre. Men jag tyckte det var lite tråkigt, så när jag skulle komma i gång med cyklingen igen passade det perfekt att cykla i skogen i stället. MTB är en bra träningsform, varierat och det händer saker hela tiden. Sedan är det otroligt vackra skogar häromkring också, säger Daniel.

Nu är han nyfiken på hur banorna kommer att se ut på Dunteberget under Vättern Bike Games.
– De hade VM i motocross där för många år sedan. Då var det rejäla backar både uppför och nedför, där de flög 40–50 meter innan de träffade marken. Så det ska bli spännande att se hur det ser ut nu.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Exeo, Petter Blomberg/Vätternrundan
Personerna på den översta bilden. Från vänster, bak: Anders Gullberg och Daniel Ståhlgren. Fram: Jonny Sköld och Susanna Andersson.


Lagtävling 8-timmars (Mountainbike Cross Country)

Lag om två–fyra deltagare cyklar (en åt gången) en varvbana i åtta timmar. När de åtta timmarna har passerat vinner de tre lag (herr, dam samt mixed) som har hunnit cykla flest varv på den cirka fyra kilometer långa banan. Under loppet kommer det även finnas spurt- och bergspris att tävla om.

Premiären av Vättern Bike Games arrangeras 6–8 oktober, där det förutom mountainbike även kommer att tävlas i trial, slopestyle och cyclocross. Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se/vattern-bike-games.


Exeo och Vätternrundan

IT-företaget Exeo grundades 2003 och har sedan dess stadigt vuxit. I dag har Exeo över 50 anställda och finns i tre östgötska städer, med huvudkontor i Motala. Företaget har under många år varit ansvarig för IT-miljön under Cykelveckan, och sett till att all kommunikation fungerar i Stadsparken.