I meritlistan hos Glenn Magnusson och Jan Karlsson finns såväl ett flertal SM-guld som OS-medalj och etappseger i Giro d’Italia. Nu vill de, tillsammans med sina fruar, lyfta den svenska cykelbranschen med Stora Cykelmässan i mars.
– Vi har båda levt med cykling sedan vi var små. Det här är ett drömprojekt, säger Jan Karlsson.
De senaste åren har varit tuffa mot cykelbranschen. Visserligen har efterfrågan på cyklar och tillbehör ökat, men då pandemin påverkade produktionen, med efterföljande leveransförseningar, har många butiker fått problem.
Det är en negativ trend som de före detta cykelstjärnorna Jan Karlsson och Glenn Magnusson vill vända på. Bland annat genom en ny cykelmässa i Skövde.
– Känslan är att det är på väg uppåt igen. Jag tycker också att många vädrar morgonluft. Även 2024 kommer säkert att vara tufft för många, men nästa år hoppas vi att det ska ha vänt rejält, säger Glenn Magnusson.
Jan driver Racerdepån i Falköping tillsammans med sin fru
I slutet av 2010-talet var svenska cykelmässor en vanlig företeelse. Men sedan pandemin slog till har de hållit sig borta. Tills nu – då västgötarna såg en möjlighet.
– För ett år sedan ungefär satt vi och diskuterade vad vi kunde bidra med. Vi insåg att människor i branschen behöver komma ut och träffas. Det slutade i den här mässan, säger Jan Karlsson.
Bronsmedaljören från OS i Seoul 1988 har bra koll på marknaden. Sedan många år tillbaka driver han cykelbutiken Racerdepån i Falköping tillsammans med sin fru Sofie. Och det är även på de västgötska slätterna som mässan kommer att äga rum.
– Vi hade ett antal alternativ, men det föll till slut på Skövde. Det är en region som andas cykel och där det finns ett jätteintresse. Dessutom ligger det nära såväl Göteborg som Jönköping och åker du med Västra stambanan tar du dig hit från Stockholm på ett par timmar, säger Jan.
Bra respons och många bokade utställare
Mässan, som går i Arena Skövde den 9–10 mars, kommer att innehålla en blandning av allt som cykling har att erbjuda. Alltifrån utställning av exempelvis värstinghojar, elassisterade och lådcyklar till nyhetslanseringar, föreläsningar och aktiviteter.
– I stället för att åka runt till mängder av olika butiker får man allt på två dagar på mässan. Vi erbjuder en stor bredd och något för alla typer av cyklister, från första springcykeln till elit. Det är också en möjlighet att få se senaste modet och tekniken inom cykel, komponenter och tillbehör.
– Vi hoppas även att vädret tillåter oss att ha en testbana utanför mässan, där vi så fall kan erbjuda besökarna att prova alla möjliga typer av cyklar.
Med en dryg månad kvar till öppning är över 50 utställare och 100 märken klara.
– Det är jätteroligt att vi har haft så bra respons. För oss som har levt med cyklingen så länge är det ett drömprojekt. Och vi vill att alla ska få upptäcka såväl vilken härlig sport och motionsform det är som hur bra cykeln är för vardagstransporter, säger Jan.
Tröttnar ni aldrig på cykling?
– Jag har försökt att sluta någon gång ibland. Men då har jag bara fått ångest, säger Glenn och skrattar.
Han får medhåll av sin kollega:
– Har man en gång fastnat så har man. Det är ett sätt att leva och häftigt att man kan göra det på så många olika sätt, avslutar Jan.
Text: Pierre Henriksson