Gör dig redo inför Cykelveckan med ex-proffset Glenn Magnussons sista minuten-tips.
Glenn Magnusson.
Artikel

Expertens sista minuten-tips inför Cykelveckan

2018-05-29

Ligger du lite efter med förberedelserna inför Cykelveckan? Det är ett par veckor kvar till start och det finns några smarta drag för att klara ditt lopp på ett lysande sätt. Cyklas träningsexpert och förre proffsstjärnan Glenn Magnusson berättar här om sina bästa sista minuten-tips.

Till att börja med så kräver cykelsporten kontinuitet i träningen, som dessutom ska pågå i flera månader för att du ska kunna vara i din bästa form. Men det finns saker i livet som gör att du inte alltid är där du önskade vara formmässigt. Därför får du här några tips.

På de veckor som återstår lägger vi fokus på fettförbränning och en del muskelstyrka. Fettförbränning för att din fysik ska klara av att använda den energi som du har massor av i kroppen. Den träningen gör du genom att köra långa pass i ett pratvänligt tempo. Du bör åtminstone köra två pass som är minst fem timmar långa under dessa tre veckor.

För att du ska klara backarna ska du köra tröskelträning i backar. Kör i backar som tar minst tre minuter och kör dem fem gånger med en puls som är på din tröskel. Vet du inte något om din tröskel, kör då strax under den fart du egentligen skulle kunna hålla om du skulle gå för fullt. Lägg in ett pass där du kör på flacka vägar i medvind, gärna tillsammans med andra. Här kör du tio kilometer med en trampkadens kring 100 varv per minut så hårt du kan för att känna på lite mer fart.

Fram till loppet kan du köra pass varannan dag, där du dessutom lägger in vila de sista tre dagarna före start. På vilodagarna kan du köra ut någon dag, bara för att rulla lugnt på cykeln.

Ska du köra med en grupp, våga då prata om loppet i god tid före startdagen, hur ni lägger upp loppet och vilka tider ni vill sikta på. Se till att ni får en gruppträning där ni kör på samma sätt som på loppet fast under en kortare tid, exempelvis en timme.

Kom ihåg att ovanstående är dina sista minuten-tips. Är du ännu bättre förberedd klarar du klokare och mer utvecklande träning, men saknar du en del för-beredelser får du inte knäcka dig själv. Det går ändå!

Jag önskar alla deltagare ett stort lycka till!

Text: Glenn Magnusson
Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan, Per Gustafsson


Glenn Magnusson

Glenn Magnusson är före detta proffscyklist och landslagstränare. Numera är han egenföretagare och driver Cykelaptit samt webbsajten cykeltraning.se där han skapar personliga träningsprogram.
Han är även bloggare på Cykla.se.