Historiska året – Oskar Sundblad Nytillträdde vd:n Oskar Sundblad kan konstatera att 2021 är ett annorlunda år för Vätternrundan. Ny bansträckning och ett lopp i september är ett par saker som är helt nya i år.
Det historiska året – Oskar Sundblad 2021 blir ett historiskt år för Vätternrundan. Att det för första gången arrangeras på hösten och är längre än någonsin är några av nyheterna.
Artikel

Ett historiskt år för Vätternrundan: ”Det mest episka någonsin”

2021-08-16

Det är visserligen några månader kvar av 2021, men redan nu går det att konstatera att det här året blir speciellt för Vätternrundan. Premiär för en ny bansträckning och debut för Vätternrundan i september är ett par punkter som skriver in sig i organisationens historiebok.

Det blir nye vd:n Oskar Sundblad som får leda Cykelveckan som för första gången körs i en höstmånad.
    – Jag ser det som ytterligare ett avstamp, dels för oss på Vätternrundan, dels för en framtida värld utan covid-19, säger han.
– Det kanske blir lite jobbigare, lite tuffare, men samtidigt kanske också det mest episka loppet runt Vättern någonsin. Framför allt med anledning av den helt nya bansträckningen den sista biten. Jag cyklade den tidigare i somras och den är riktigt läcker.

Cykelveckan är nedbantad till en längre ”Cykelhelg”. Hur är känslan kring det?
– Det är ett speciellt år, så vi har fått vända ut och in på invanda koncept, och till slut hittade vi datum där inga andra stora evenemang ligger planerade.
– Cykelmässigt kan vädret vara minst lika bra som i juni, den stora skillnaden blir fler timmar med mörker. Men å andra sidan gör det oss än mer speciella eftersom det, mig veterligen, inte finns några andra cykellopp på landsväg som körs i mörker.

Precis tagit över som vd

Oskar menar att det i princip är samma sak att arrangera loppen i september som i juni. Självklart går det inte att kopiera arrangemangen rakt av, men med flerårig rutin och ett erfaret team kommer det att bli en ny folkfest.
– Många saker måste självfallet falla på plats, men vi har haft 55 år på oss att öva. Mycket sker på rutin, vilket är en av alla våra styrkor. Att göra något nytt triggar oss alla som på något sätt arbetar med Cykelveckan, säger Oskar Sundblad.

Efter att tidigare haft rollen som försäljnings- och marknadschef tog han över som ny vd den 1 juli när Gunilla Brynell-Johansson gick i pension.
– I min värld är det det finaste och bästa jobbet man kan ha, så det ska självklart bli både spännande och roligt. Och faktiskt, i och med pandemin känns det som att jobbet har fått extra krydda.
– Sedan har jag förmånen att arbeta i en fantastisk organisation och ett härligt gäng av kollegor, partner funktionärer och motionärer, säger Oskar.

Digitalisering kan inte ersätta allt

Pandemin har ställt till det rejält, minst sagt, för idrotts- och motionsföreningar runt om i Sverige. För Vätternrundans del ställdes, som bekant, hela Cykelveckan in förra året och loppen fick köras på hemmaplan. I år blir det i stället på senarelagda datum.
– På grund av pandemin har våra beteenden ändrats, något som jag tror att vi kommer få leva med över en längre tid. Exempelvis digitala möten i stället för fysiska.
– Men digitaliseringen kan inte ersätta allt och jag tror att de fysiska arrangemangen blir väldigt svåra att ersätta. De kan kompletteras av digitala lopp, absolut, men inte ersättas.

Oskar har själv cyklat runt Vättern vid ett flertal tillfällen och vet hur det känns när mållinjen närmar sig. Den känslan kan inte ersättas av digital teknik.
– Att uppleva detta på plats med andra lika entusiastiska cyklister ger loppet en extra krydda. För mig är det nästan lite bättre än julafton och den känslan går inte att kopiera eller få virtuellt.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Höstens Vätternrundan blir troligtvis det första riktigt stora evenemanget som får köras utan några stora restriktioner.
– Det är så klart en ännu större anledning att fira. Och det kommer att firas på ett lagom stort, men riktigt roligt och festligt, sätt. Samtidigt är det fortsatt inget normalt år, så självklart kommer det att ske enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Jeff Thorén


Vill du cykla något av loppen under Cykelveckan? Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se.

Nyheter under årets Cykelvecka

  • Premiär för Vätternrundan 315
   Längre än någonsin.
  • Ny bansträckning
   under Vätternrundan 315 km.
  • I september
   För första gången äger loppen rum på hösten.
  • En ”lång” Cykelhelg
   Arrangeras från torsdag till söndag.