Kurviga grusvägar och slingrande asfaltvägar. Winter Challenge bjuder på olika underlag under de 315 kilometrarna. Kurviga grusvägar och slingrande asfaltvägar. Winter Challenge bjuder på olika underlag under de 315 kilometrarna.
Vätternrundans vd Oskar Sundblad gjorde sin andra Winter Challenge och trivdes på vägarna. ”Det är en juvel i min samling av lopp.” Vätternrundans vd Oskar Sundblad gjorde sin andra Winter Challenge och trivdes på vägarna. ”Det är en juvel i min samling av lopp.”
Redan klockan 05.30 gav sig gruppen i väg från Jönköping. Därefter väntade en lång dag genom det småländska landskapet. Redan klockan 05.30 gav sig gruppen i väg från Jönköping. Därefter väntade en lång dag genom det småländska landskapet.
Det är något speciellt med vintercykling. I år väntade i princip snö- och isfria vägar hela loppet. Och självklart fantastiska vyer när solen var på väg upp. Det är något speciellt med vintercykling. I år väntade i princip snö- och isfria vägar hela loppet. Och självklart fantastiska vyer när solen var på väg upp.
Glada miner på väg genom ett snöfritt – men blåsigt – Småland. Glada miner på väg genom ett snöfritt – men blåsigt – Småland.
Framme i Jönköping igen efter en lång dag på cykelsadeln. Nu är det bara att börja ladda för nästa är när loppet firar tioårsjubileum. Framme i Jönköping igen efter en lång dag på cykelsadeln. Nu är det bara att börja ladda för nästa är när loppet firar tioårsjubileum.
Artikel

”Winter Challenge är en juvel i min samling av lopp”

2024-02-06

Den 3 februari var det dags för vinterns längsta fikatur – Abloc Winter Challenge 2024.
    Med start och mål i centrala Jönköping väntade 315 kilometer cykling på vintriga vägar genom det småländska landskapet.
    – Personligen ser jag det här loppet som en fin juvel i min samling av olika cykellopp som jag har genomfört, säger Oskar Sundblad, vd på Vätternrundan.

Det klassiska vinterloppet kördes i år för nionde gången. När starten gick vid 05.30-tiden väntade en helt ny bansträckning jämfört med tidigare år för cyklisterna. Mest på slingriga asfaltsvägar, men även på grusvägar genom trolska skogar.
    – Det är ett annorlunda lopp på det sättet att det kan vara lite kärvt och jobbigt med tanke på väder samt underlag, men det går jag i gång på, säger Oskar och skrattar.
    – Vi cyklade på vinterhojar med skärmar, det gick inte så fort och man hann att prata med varandra även mellan pauserna.

För Oskar Sundblad blev årets lopp hans andra. Senast, för två år sedan, möttes han och övriga cyklister av 14 minusgrader redan vid starten. I år var det varmare med några få plusgrader och en sol som hälsade på under dagen.
    – Vägarna var i princip snö- och isfria. Visst var det lite halvblött på sina ställen, men det var inte så farlig, säger Oskar.
    – Det enda jobbiga var vinden, med uppemot 18 sekundmeter i byarna. Det gick bra fram till vändningen, sedan var det motvind hela vägen hem… Det var fostrande, vill jag säga.

En trevlig dag på sadeln med likasinnade

Även om det inte var lika kallt för cyklisterna det här året lockade loppets fem utvalda fika- och matstopp lika mycket. En andra frukost, våffelbuffé, ostkaka, lunch och nattamat sitter aldrig fel när mil efter mil har trampats i såväl dagsljus som vintermörker.
    – Det är just det som gör Winter Challenge till ett roligt cykeläventyr. Tillsammans får man en lång och trevlig dag på sadeln med likasinnade, säger Oskar som definitivt kan tänka sig att cykla loppet fler gånger.
    – Absolut! Alla lopp är roliga och jag älskar all form av cykling. Det fina med det här loppet, trots att det är lika långt som på Vätternrundan, är att det skiljer sig rejält. Och det är just det som är själva tjusningen.

Abloc har arrangerat Winter Challenge varje år sedan 2015, bortsett 2021 då det fick bli ett mindre event på grund av pandemin. Nästa år väntar därmed tioårsjubileum och arrangörerna hoppas på ett stort gäng som vill vara med och fira från cykelsadeln.
    – I år var det något färre cyklister som var anmälda, men det blev ett lyckat lopp trots allt. Vi var i mål runt halv nio på kvällen och alla deltagare var nöjda med dagen, säger Mattias Carlsson på Abloc.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Abloc/Chris Lanaway

Kommande event med Abloc

Vill du också cykla tillsammans med Abloc? Här är några tips på kommande event:
• Abloc Camp Kalmar, 26–28 april.
• Abloc Camp Båstad feat. Vätternrundan, 24–26 maj.
• Grenna Gravel, 11 maj.

All info hittar du på: https://www.guidedheroes.com/sv/events/