Gossner ska genomföra En Svensk Klassiker I två års tid har Yvonne, under namnet Svea, publicerat bilder och text på Instagram. "Det började med att jag var lite trött på att det ofta skrivs så mycket negativt om Sverige. Själv är jag jättetacksam för allt jag har fått från mitt land. Alltifrån föräldraledighet och studiemedel till mat i skolan. Här har vi alla en stor chans att bli precis vad vi vill".
Yvonne Gossner och Keith Parkhouse Yvonne har planen klar för att klara En Svensk Klassiker – att ta hjälp. Bland annat från hennes granne, Keith Parkhouse, som har tagit sig an Vätternrundan flera gånger. Det var han som tipsade henne om en bra hoj att cykla på.
Yvonne Gossner utanför Lindas Fingermat på sin resa att göra En Svensk Klassiker. Inför Vätternrundan kommer Yvonne (i mitten) att satsa på den sju mil långa sträckan mellan hemmet i Limhamn och Skanör för att få mil i benen. I Skanör väntar lunch på Lindas Fingermat. Resorna dit går med väninnan Marie Hanselius (t v).
Artikel

En Svensk Klassiker: ”Bland det mest svenska vi har”

2021-03-24

Vad är mer svenskt än att genomföra En Svensk Klassiker? Yvonne Gossner, som driver Learn Swedish Culture, gick i mål på Vasaloppet och bestämde sig för att gå all in. Nästa moment är cyklingen runt Vättern.

På Instagram har hon gjort sig känd som Svea. Där visar hon Sverige och den svenska kulturen från sin allra bästa sida under namnet Learnswedishculture. Och vad är mer svenskt än motionsloppen i En Svensk Klassiker?
   – Jag klarade Vasaloppet, vilket var en fantastisk upplevelse. När jag gick i mål bestämde jag mig för att ta det hela vägen och göra Klassikern, säger Yvonne.

Hittat sitt upplägg

Näst på tur står Vätternrundan. Och redan nu har hon strategin klar.
   – Inför Vasaloppet skidade jag den tre mil långa Tjejvasan. Nu är planen att göra likadant och cykla Tjejvättern med några väninnor dagarna innan. Förhoppningsvis kan jag fortsätta med det upplägget genom hela Klassikern, säger Yvonne, som tog experthjälp mellan Sälen och Mora.
   – Min plan är att försöka hitta någon duktig som kan pusha mig genom cyklingen också. Det hjälpte väldigt mycket och fick mig att hålla mig borta från tankar om att bryta loppet. Jag tror att det skulle vara svårt att cykla så långt med en vän. Det är så svårt att vara trevlig man blir alldeles för trött. Då är det skönt att ha en coach som man kan avreagera sig på.

Instagramkontot som Yvonne roddar över har en bit över 5 000 följare. Där har hon sedan två år tillbaka uppdaterat flödet varje dag. Handlar det inte om intressant fakta om Sverige är det bilder från familjens aktiva liv. Alltid med den svenska kulturen och upplevelser i fokus.
   – Det började med att jag var lite trött på att det ofta skrivs så mycket negativt om Sverige. Själv är jag jättetacksam för allt jag har fått från mitt land. Alltifrån föräldraledighet och studiemedel till mat i skolan. Här har vi alla en stor chans att bli precis vad vi vill, säger hon och berättar om sina följare på Instagram:
   – Min bild är att invandrare och turister vill veta mer om oss och vår kultur. Jag får aldrig några elaka kommentarer, alla är så positiva.

Limhamn till Skanör på helgerna

Intresset för träning och idrott har alltid funnits där. Men tanken om att ta sig an Vasaloppet har aldrig fallit in – förrän hon insåg att det ju faktiskt är bland det mest svenska vi har.
   Med en nyinköpt racer är det nu cykelmomentet som stundar.
   – Jag har nog som längst cyklat tre mil i sträck. Som tur är finns det tid för träning och jag har hittat en runda från Limhamn till Skanör som jag tror blir bra att träna på. Det är ungefär sju mil fram och tillbaka och då lunchar vi på Lindas Fingermat emellan.

Men det blir mycket nytt när hon nu tar sig an cyklingen.
   – Jag har aldrig cyklat med klickpedaler och vågar inte byta till det än. Till en början vill jag vänja mig vid min nya cykel, säger Yvonne.

Vad ser du mest fram emot under Vätternrundan?
– Det är naturupplevelsen. Jag ser fram emot att se en ny värld öppnas för mig.

Hur ska du fira när du går i mål i Motala?
– Jag har hört att man får en öl vid målgång. Men eftersom att jag inte dricker öl, så jag hoppas att det står en flaska champagne och väntar på mig i stället.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat

Yvonne ”Svea” Gossner

Ålder: ”44 år, men jag känner mig mycket yngre”.
Bor: Limhamn.
Jobb: Företagare, driver Learn Swedish Culture AB.
Familj: Man och två döttrar, tio och tolv år gamla.
Intressen: Idrott och träning, fotografering, tv-serier och att upptäcka Sverige.
Instagram: @learnswedishculture.