Eddie Sellman var med i Cykelprojektet i fjol och tvekade inte en sekund om att anmäla sig igen. Eddie Sellman var med i Cykelprojektet i fjol och tvekade inte en sekund om att anmäla sig igen.
Förra årets grupp som cyklade för Cykelprojektet är den enskilt största i Vätternrundans historia. Förra årets grupp som cyklade för Cykelprojektet är den enskilt största i Vätternrundans historia. Foto: Thérèse Korning
I sommar får Stephan Wilson får första gången uppleva att cykla Halvvättern. I sommar får Stephan Wilson får första gången uppleva att cykla Halvvättern. Foto: Unni Jonsson
Sedan ett antal år tillbaka har Stephan och Eddie haft kontinuerlig kontakt via sociala medier. I somras fick de äntligen kampera ihop runt Vättern. Sedan ett antal år tillbaka har Stephan och Eddie haft kontinuerlig kontakt via sociala medier. I somras fick de äntligen kampera ihop runt Vättern.
Artikel

Efter rekordsuccén – Cykelprojektet kommer tillbaka 2024

2023-11-21

Det som skulle bli 60 cyklister blev i stället den största gruppen genom historien. I somras cyklade uppemot 150 personer Vätternrundan 315 km för att samla in pengar till Cykelprojektet. Inte konstigt att Diakonia tillsammans med tv- och träningsprofilen Stephan Wilson gör om succén även nästa år – men den här gången på Halvvättern.
    – Jag ser sjukt mycket fram emot det, säger Stephan.

Gensvaret var enormt när Stephan Wilson och Diakonia förra året lanserade idén om att cykla Vätternrundan för Cykelprojektet. Initiativet som samlar in pengar för att flickor i Bangladesh ska få lära sig att cykla och på så sätt slippa bli bortgifta som barn.
    Tanken var att det skulle bli en startgrupp, men när anmälningarna strömmade in fick deltagarantalet utökas rejält. Till och med så mycket att det blev den största gruppen någonsin.
   
– Det var så otroligt lyckat och på riktigt över all förväntan. Inte minst för att vi tillsammans har skapat möjligheten att förändra livet för så många flickor i Bangladesh, säger Stephan.

”Har hört att Halvvättern-banan ska vara otroligt fin”

Under hösten blev suget stort på att återupprepa succén även nästa år. Men den här gången blir det halva distansen – men förhoppningsvis med lika många deltagare.
    – Att cykla runt hela Vättern är en otrolig tuff utmaning. Med Halvvättern kan vi förhoppningsvis nå fler förstagångscyklister och personer som aldrig har tänkt att ett cykelmotionslopp är något för dem. Jag har också hört att Halvvättern-banan ska vara otroligt fin, så det ska bli jätteroligt, säger Stephan.

En av dem som trampade för Cykelprojektet i fjol, och som redan har anmält sig till nästa års utmaning, är Eddie Sellman.
    – Jag ryser när jag tänker på förra sommaren. Vätternrundan, upplägget, att träffa alla människor som jag skulle cykla tillsammans med, känslan att gå i mål, vädret… Ja, hela resan, säger han.

Cykelprojektet blev en träningsmorot för Eddie

De senaste åren har han verkligen fått upp ögonen för cykling. Mycket på grund av att knäproblem som gör det svårt för honom att både springa och åka skidor.
    – Att börja cykla och kunna motionera igen har gett mig mer frihet. Och att anmäla mig till Cykelprojektet blev en jättemorot, säger Eddie.

Det var inte första gången som han hade kontakt med Stephan Wilson.
    – När han sprang Göteborgsvarvet till förmån för organisationen Ung Cancer några år tidigare hade min mamma precis fått cancer och jag hade skapat smycken på hobbynivå för att samla in pengar. Då skrev jag till honom och frågade om han vill hjälpa till att promota dem, vilket han gjorde. Till slut fick jag ihop 8 800 kronor till Ung Cancer och Barncancerfonden. Så min motivering till Cykelprojektet var helt enkelt: ”Förra gången hjälpte du mig, nu hjälper jag dig…”, säger Eddie.

Ger motivation när det är motigt under träning och lopp

Vätternrundan-debuten blev en upplevelse utöver det vanliga. Och när han nästa år tar sig an Halvvättern är Eddie själv en av de mer rutinerade. Han ska till och med ansvara för en av fartgrupperna.
    – Det ska bli väldigt roligt att cykla igen. Och jag rekommenderar verkligen andra att söka också. Det är ett äventyr och alla människor borde ta chansen.

Stephan Wilson håller förstås med.
    – Jag har sällan sett så positiva svar som jag fick efter sommarens lopp. Nu hoppas jag att vi blir minst lika många som får dela det här minnet nästa år, säger han.

Varför ska jag ansöka till Cykelprojektet?
– Framför allt för att det är ett jättefint initiativ som gör skillnad för så många människor. Det ger också något som ger motivation när den tryter under träning eller lopp, att man inte gör det enbart för sig själv, säger Stephan och fortsätter:
    – Om du vill ha ett träningsmål, bli medlem i en unik Facebook-grupp där vi byter erfarenheter, få erbjudanden och ett otroligt äventyr ska du definitivt söka. Jag har alltid fått jättemycket tillbaka av mina rundor runt Vättern. Halvvättern har jag aldrig kört, så det blir en ny upplevelse. Det känns lite kittlande och jag är väldigt förväntansfull.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat, Unni Jonsson, Thérèse Korning


Vill du ansöka om att få cykla med Cykelprojektet 2024? Klicka in här!

Cykelprojektet

Cykelprojektet, som drivs av Diakonia, arbetar för att bryta normen och stötta flickor som vill cykla i Bangladesh. En del har redan tagit sina första tramptag mot jämställdhet, men det finns många fler att hjälpa upp på sadeln.

Cykel väljer de för att med ökad rörlighet kommer en känsla av frihet och individen stärks. Cykeln är ett hållbart och ekonomisk effektivt färdmedel. Med minskade kostnader och tryggare skolväg säkras flickors skolgång och riskerna för barnäktenskap minskar.

Läs mer om projektet och ansök på cykelprojektet.se.