Andreas Sandin – initiativtagaren till #1000kmimaj Andreas Sandin har cyklat länge. Nu för tiden blir det mest pendling till jobbet eller gravelcykling – gärna med en kopp kaffe på vägen.
Andreas Sandin Andreas Sandin är initiativtagare till #1000kmimaj – en utmaning som blev en succé i fjol.
Artikel

Efter Minutjakten – då kommer #1000kmimaj

2021-04-20

På fredag inleds den sista – och längsta – etappen av Minutjakten. Och nu står det klart att 315-minutersutmaningen utökas till att gälla även nästa helg. Lagom till att en ny utmaning startar – nämligen projektet 1 000 kilometer i maj, som cykelentusiasten Andreas Sandin står bakom.
    – Det var väldigt uppskattat förra året, så nu kör vi igen, säger han.

Idén kom i fjol när Andreas var frustrerad över att så många cykeltävlingar ställdes in med anledning av pandemin.
    – Jag är cykelpappa till två MTB-cyklister och samtidigt gick många butiker på knäna. Så jag kände att vi behövde hitta på något kul. Jag funderade på om man kunde få ihop 100 mil under maj månad, räknade lite och jo, det skulle ju gå, säger han.

Många anmälningar direkt

Det mynnade ut i #1000kmimaj, där alla som registrerade sig hade möjlighet att vinna priser från butiker runt om i Jönköpingstrakten där Andreas bor. Han fick ihop fler än 100 deltagare, vilket nu får till följd att han gör en repris i år.
    – Det blev väldigt uppskattat och i år kom det 41 anmälningar redan första dygnet. Bland annat en profil som Emil Lindgren. Vi får ser hur många vi blir till slut. Men det är lite av tjusningen att exempelvis jobbarkompisen som pendlar till arbetet kan vara med på samma utmaning som en av Sveriges bästa cyklister.

Lottar ut Halvvättern-platser

I utlottningen bland alla pizzerior, cykelbutiker och fik finns även startplatser till Halvvättern, efter att Andreas fått kontakt med Anna Öhrström på Vätternrundans kansli i Motala.
    – De tyckte att det var en kul idé och ville vara med och peppa. Allt är fortfarande i sin enkelhet och alla kör efter sin egen förmåga. För mig är det viktigt att alla gör det för att det är kul och för att resan ska vara en del av målet.

Starten går 1 maj

Starten sker, så klart, lördagen den 1 maj. En helg då alla som är med och kör Vätternrundans träningsserie Minutjakten också har en sista chans att genomföra den fjärde och sista delen, där man ska cykla så långt som möjligt under 315 minuter.

Ett bra tillfälle att slå två flugor i samma smäll.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Andreas Sandin

Ålder: Nyss fyllda 50.
Bor: Bankeryd.
Familj: Gift med Anna. MTB-cyklisterna Hugo 17 år och Albin 15 år.
Yrke: Fältsekreterare.
Intressen: ”Det mesta som har med cykel att göra, fiske och resor. Listan kan göras lång…”