Minutjakten är ett samarbete mellan Vätternrundan och RaceONE. Minutjakten är ett samarbete mellan Vätternrundan och RaceONE. Det pågår under april månad där deltagarna har chansen att vinna fina priser från Vätternrundans partner.
Minutjakten I vanliga fall är inte resultatlistor något som Vätternrundan sysslar med. Men i Minutjakten kommer segrare både att koras och prisas.
Marcus Andersson RaceONE Marcus Andersson från RaceONE.
Artikel

Minutjakten: ”Perfekt uppladdning inför Vätternrundan”

2021-03-26

På långfredagen startar Minutjakten. En träningsserie av Vätternrundan och RaceONE där du under en månad kan vinna fina priser.
     – Ett spännande koncept som blir en superbra kickstart på våren inför Vätternrundan och hela cykelsäsongen, säger Marcus Andersson från RaceONE.

Virtuella och digitala lopp har aldrig varit hetare. Med alla restriktioner som pandemin har fört mig sig har sådana utmaningar blivit alltmer populärt. Det har lett fram till RaceONE och Vätternrundans vårsatsning Minutjakten, som startar under påskhelgen.
    – Vi vill alltid uppmuntra till folkhälsa och det här känns som ett bra sätt att peppa i gång träningen inför Cykelveckan – med lite priser som bonus. Det känns också kul att bjuda på lite tävlingsnerv, något som vi som motionsloppsarrangör inte är så van vid, säger Vätternrundans Andreas Andersson.

Fyra deltävlingar i Minutjakten

Träningsserien är uppdelad i fyra deltävlingar, där deltagarna har en vecka på sig att genomföra varje enskild utmaning. Målet är enkelt: att cykla så långt du hinner på en viss tid – som ökar för varje vecka. Från första veckans 50 minuter stegras det till 100 och 150 minuter innan avslutningsveckans 315.
    Känns siffrorna igen? Jo… det är ju samma som antal kilometer det är i loppen under Cykelveckan.
    – Vi hoppas att det kan sporra fler cyklister än om det hade varit i kilometer. Vi tror verkligen på det här konceptet med en stegrande serie för varje vecka som går. Nu ser vi verkligen fram emot det här, säger Marcus Andersson och fortsätter:
    – En perfekt uppladdning inför Vätternrundan helt enkelt. Att få komma ut själv eller i mindre grupper och samtidigt följa dina cykelvänner runt om i Sverige genom vår följartjänst och community.

Erfaren arrangör

Marcus Andersson vet vad han talar om. Han är initiativtagaren till såväl Coronamilen som Mustaschmilen, två virtuella succéevenemang som arrangerades under 2020.
    – Det ligger verkligen i tiden nu när man inte kan träffas på samma sätt. Att ha gemensamma mål att se fram emot och kunna peppa varandra. Dessutom kan det sänka tröskeln och på så sätt få helt nya målgrupper att anmäla sig till lopp. De som aldrig hade ställt sig på en startlinje annars, men nu kan göra det på hemmaplan utan press.

Hur ser framtiden ut för de virtuella loppen?
– Jag tror definitivt att de kommer att finnas även efter pandemin. Inte minst olika företagsutmaningar och andra komplement till stora tävlingar och lopp. Det är ett bra sätt att skapa fler aktiviteter varje år.

Besked senast i mitten av april

Vad gäller framtiden för årets Cykelveckan är Vätternrundans målsättning fortsatt att loppen ska äga rum som planerat i juni.
    – Inom ett par veckor vet vi om det är möjligt utifrån restriktionerna. Senast i mitten av april kommer cyklisterna att få reda på om det blir i juni eller om vi tvingas flytta loppen till våra reservdatum 2–5 september, avslutar Andreas Andersson.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Sportograf, Anki Grøthe

Minutjakten

Träningsserien Minutjakten är uppdelad i fyra deltävlingar, och deltagarna kommer att ha en vecka på sig att slutföra respektive del – som är kopplad till tid (inte distans).

Deltagarna registrerar sig och sin cykling i appen RaceONE, och efter avslutad deltävling kommer en resultatlista att publiceras på vatternrundan.se. Priser från Vätternrundans sponsorer kommer att delas ut efter respektive deltävling.

För att vinna priser ska man:

 1. Ha kommit längst på deltävlingens angivna tid, en herr- och en damvinnare.
 2. Ha någon av de två mest genomsnittliga distanserna av de registrerade rundorna över hela startfältet.
 3. Ha lite tur, när vi lottar ut vinnare på startnummer.

Deltävlingar

 • Minutjakten 50 (2–8 april)
  Cykla så långt du hinner på 50 minuter
 • Minutjakten 100 (9–15 april)
  Cykla så långt du hinner på 100 minuter
 • Minutjakten 150 (16–22 april)
  Cykla så långt du hinner på 150 minuter
 • Minutjakten 315 (23–29 april)
  Cykla så långt du hinner på 315 minuter