Artikel

Skaderisker för nybörjare

2016-04-20

Rygg
Beror oftast på sittställningen, att du är för svag i bålpartiet eller kort i muskeln på lårets baksida. Stretchning och bålträning plus att du hittar rätt sittställning brukar lösa problemen.

Fötterna
Hårda cykelskor kan ge ömma fötter efter långa cykelpass. Testa nya inlägg eller sulor för en bättre komfort och stabilitet. Fötterna mår bra av att vara ”fria” när du inte cyklar. Unna dem även lite massage då och då.

Skavsår
Var alltid vaksam när du byter material oavsett om det är pedaler eller cykelbyxor. Vänj dig långsamt och försiktigt. Växla gärna mellan nya och gamla kläder eller skor när du börjar fasa ut det gamla.

Knän
Det är lätt att få överbelastningsskador på knäna, att leder och muskelfästen börjar strama och smärta. Håll igen ett par dagar och träna på lättare växlar. Vilsammare övningar brukar vara en bra ordination.

Nacke
Nackvärk beror främst av att du inte är van vid att titta upp med en tyngd på huvudet samtidigt som du spänner dig. Med rätt sittställning och mer vana spänner du dig mindre och axlarna sjunker ner.


Detta är en del ur nybörjarguiden. Fler artiklar ur serien: 
Tecken som hjälper dig på vägen
Ät rätt inför rundan
Cykelteknik – här är knepen
Så klär du dig rätt
Träningen som gör dig redo inför Vätternrundan
Så cyklar du i grupp