Gruppbild på Prostataklubben Hela gänget i Prostataklubben: Henke Jonsson, Fredrik Karlsson, Andreas Petersson, Stefan Olsson, Robin Zetterström, Johan Hammenvik, Kent Sandelius.
Ryggtavlan på Prostataklubbens cykeldräkt Det var när två av grabbarna i cykelgänget började stanna och kissa för jämnan under turerna, som idén till Prostataklubben dök upp.
Bild på benet av Prostataklubbens cykeldräkt I mitten av november hade Prostataklubben en utmaning där de sponsorer skänkte pengar för varje varv gruppen cyklade på en tvåkilometersbana. Slutsumman blev 18 720 kronor till Prostatacancerförbundet.
Uppställd bild på fem av Prostataklubbens medlemmar. Prostataklubben från Oskarshamn vill genom sin cykling uppmärksamma kampen mot prostatacancer.
Prostatklubbens medlemmar cyklar på en tandemcykel. Genom cyklingen har Kent Sandelius fått nytt umgänge: "Att få så goda vänner i vuxen ålder är riktigt häftigt", säger han.
Artikel

De cyklar för prostatacancer: ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”

2020-11-27

Kompisgänget Prostataklubben från Oskarshamn cyklar inte bara för sin egen hälsa. Som namnet antyder vill de även samla in pengar till att bekämpa prostatacancer.
    – Det känns extra bra att cykla för ett så gott ändamål, säger Kent Sandelius, som är en av de sju medlemmarna.

I november varje år är det Movember. Den internationella kampanjen för att uppmärksamma manssjukdomar – inte minst prostatacancer, Sveriges vanligaste cancerform. Men Oskarshamnsgänget Prostataklubben har fokus på ämnet året om. Idén kom för ett par år sedan.
    – Två av killarna i gänget stannade för jämnan och kissade när vi var ute och cyklade. Då sa de andra att det är värsta pinkagruppen. Vi började prata om att det kanske var dags att kolla prostatan, och så blev det lite av vår grej. Då bildades Prostataklubben. Sedan dess har vi tryckt upp kläder, börjat samla in pengar och dragit in en rätt bra slant till kampen mot cancer, säger Kent Sandelius.

Insamling genom varvutmaning

Förra helgen hade klubben en utmaning. Medlemmarna körde en två kilometer lång bana under en timma, där personliga sponsorer gick in och betalade en viss peng par varv. Slutsumman blev 18 720 kronor till Prostatacancerförbundet.
    – Skaplig timpenning, säger Kent Sandelius och fortsätter:
    – Nu har även en pappa till en i klubben fått diagnos, vilket gör det ännu mer aktuellt och betydelsefullt. Ganska nyligen hände också en häftig sak. Då hade en av sponsorerna fått en blomsterbukett av en kvinna, som ringde upp och berättade att det var just för att han sponsrade en så bra klubb – för att vi är engagerade i en sådan viktig fråga.

Kent är en av de fyra originalmedlemmarna. Sedan starten har klubben växt med tre personer till, och fler vill komma med framöver.
    – Vi har faktiskt tre som står på kö, men det är hårda intagningskrav, säger Kent och skrattar.
    – Man får inte vara känslig, utan alla biter ihop. Även om det spöregnar så ska vi ut och cykla. Har vi bestämt att vi ska cykla tio mil, så cyklar vi tio mil. Är det ”tesagt” så är det, som vi brukar säga.

Cyklingen åtgärdade knäproblem

För egen del har cyklingen blivit en stor del av Kents liv, sedan han blev ”medlurad” av en kompis för omkring fem år sedan.
    – Jag hade jätteproblem med mitt knä och fick ta sprutor var tredje månad för att över huvud taget kunna fungera. Så jag följde med en kompis och trodde att det aldrig skulle gå. Men det gjorde det och sedan dess har jag cyklat. Och jag har inte ont längre, det är helt ljuvligt, säger han.

Förutom att knäsmärtan numera är borta har cyklingen också fört med sig en ny umgängeskrets.
    – För fem år sedan visste jag knappt vem någon av de andra var och att få så goda vänner i vuxen ålder är riktigt häftigt. Vi utvecklas som cyklister och har inte minst väldigt roligt tillsammans. Dessutom, att de vill ha med en gammal gubbe som mig i gänget får jag ta som en komplimang, säger 48-årige Kent och skrattar.

Blandar MTB med landsväg

Mest blir det MTB i skogarna runt Oskarshamn, men gänget blandar också med lite racer någon gång emellanåt. I somras exempelvis, då Prostataklubben cyklade Min Vätternrundan.
    – Det var svinroligt. Jag tycker om att cykla långt, och vi är bra på det. Nu hoppas vi att vi kan cykla det riktiga loppet nästa år. Vi skulle ha gjort det redan i år, men nu blev det ju som det blev.

Då som nu till förmån för kampen mot prostatacancer.
    – Det är viktigt att synas och det gör vi våra snygga ställ med det blå bandet i fokus. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Kent Sandelius

Ålder: 48.
Bor: Oskarshamn.
Yrke: Arbetar på Scania och som brandman.
Familj: Fru, två barn sedan ett tidigare förhållande och tre bonusungar.
Intressen: Cykla, gamla VW-bussar och -bubblor.

Följ Prostataklubbens äventyr på Instagram.