Artikel

Daniel Nanghakas drömresa – att cykla i Sverige

2017-08-28

Han är en van cyklist och har gjort cykelexpeditioner förr. Men inte i Sverige – och aldrig på så här bra vägar.
   – Det har varit en drömresa för mig, säger 31-årige Daniel K. Nanghaka, från Uganda.

Daniel K. Nanghaka kom till Sverige och Stockholm i mitten av augusti. Efter några dagars semestrande var det dags att börja med det som var resans huvudmål – att cykla från vår huvudstad till Norges dito Oslo.
– Sverige är ett av världens bästa länder och jag har planerat det här länge. Den största anledningen är för att cykla, vilket är det bästa sättet att uppleva saker på. Men också för att dedikera resan till barnen i min hemstad Bududa, där det är extremt fattigt. Området drabbades dessutom av lerskred för ett tag sedan, som svepte med sig fem byar och flera hundra människor omkom, säger Daniel.

När Cykla.se pratar med honom har han avverkat första sträckan mellan Stockholm och Linköping. Trots att han är van vid att trampa – hemma cyklar han flera mil i stort sett dagligen – är det stor skillnad att cykla här jämfört med hemma i Uganda.
– Det är en helt annan upplevelse här. Det är så fina vägar. Hemma finns det exempelvis inga cykelvägar, säger Daniel.

Ovanan med de svenska vägarna ledde till en dråplig situation under den första etappen.
Daniel berättar:
– I går gjorde jag ett litet misstag. Jag missade cykelvägen och kom ut på motorvägen där bilarna körde i 110–120 kilometer i timmen. Till slut kom polisen och sa att jag var på fel väg, och så eskorterade de mig till nästa avfart, säger han och skrattar.

I Linköping övernattar han hos Daniel Lund, som har varit kontaktperson här i Sverige och hjälpt till med planeringen av resan.
– Bakgrunden till att han kommer hit och har just mig som kontaktperson är att vi har en gemensam scoutvän från Uganda, som cyklade till WSJ (världsscoutjamboreen) som arrangerades i Sverige 2011. Sedan dess har vi hållit kontakt via Facebook, säger Daniel Lund och fortsätter:
– För mig blir det här lite av kärnan i scouting. Vi är mellan 40–50 miljoner scouter i världen och det här bygger kontakter och broar mellan människor. Det känns jättekul att få hjälpa till.

Tillsammans har de lyckats se till att Daniel Nanghaka både fått låna en ny cykel och ställa in den med rätt inställningar. Detta med hjälp av David Schwieler på Stockholm Cykelklubb som i sin tur kontaktade cykelbutiken Velo & Oxygen.
– Det är jag väldigt tacksam över. Det är svårt att få tag på nya cyklar i Uganda, så det är en upplevelse att få cykla på en som dessutom är helt anpassad för mig. Jag kallar den för ”The queen of the road”, säger Daniel Nanghaka.

Även om cyklingen fortfarande är relativt liten i Uganda, börjar allt fler upptäcka fördelarna med transportsättet.
– Med tanke på trafiksituationen går det ofta snabbare att cykla än att åka bil och det börjar allt fler förstå. Jag själv använder cykeln dagligen för transport, och jag har även gjort en del expeditioner förut. Jag har bland annat cyklat från Kampala (Ugandas huvudstad, reds anm.) till både Zambia och Mocambique, säger Daniel Nanghaka, som är medlem i en grupp cyklister och scouter som årligen cyklar i Afrika.
Årets Afrika-tur – 500 mil under 45 dagar genom Uganda, Kenya, Tanzania, Burundi och Rwanda – missar han dock. Den pågår nämligen samtidigt som Daniel Nanghakas egen drömresa. Att den sker på cykel är givet.
– Cykling är unikt. Det är ett sätt att leva. På cykeln får du se, uppleva, lära dig och förstå omgivningen. Något du inte får när du kör bil eller flyger, avslutar han, innan det är dags för honom att ge sig av mot Örebro som är nästa destination.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Daniel Lund


Daniel K. Nanghaka

Ålder: 31.
Bor: I den lilla byn Bududa, Uganda.
Yrke: Utbildad mjukvaruingenjör.
Familj: Singel.
Intressen: Resa, cykla, teknologi.
Aktuell: Är i Norden för att cykla mellan Stockholm och Oslo.