Artikel

Dags för Leksandsrundan

2017-08-07

Den 7 augusti startar årets upplaga av Leksandsrundan som pågår under vecka 32. 


Hallå där …

… Erica Sterner, en av arrangörerna av Leksandsrundan, som i år anordnas för femte året. Hur går förberedelserna?
– Vi fortsätter vår utvecklingsfas. Tillsammans med cykelklubben Brudpiga vill vi utveckla och ta tillvara på de synpunkter vi får tillbaka från cyklisterna. Kruxet är att vårt långa lopp (130 kilometer) även i år krockar med Cykelvasan. Vi har nämligen bestämt att vi alltid ska köra våra lopp vecka 32, medan Cykelvasan varierar. Men det finns så mycket cyklister, så det kommer bli lyckat ändå.

Vad kan ni bjuda på för några nyheter i år?
– Vi har lagt till ett lopp på 13 kilometer som kommer att gå på fredagskvällen. Nu kan vi erbjuda ett brett spann av lopp, från vårt kortaste på 500 meter till det längsta på 130 kilometer. För vissa är en mil hur långt som helst, men vi vill att folk ska komma över den där tröskeln och inse hur kul det är att cykla.
– Vi har också infört att man får cykla elcykel på kvällsturerna. Just för att fler ska känna att de kan vara med.

Varför ska man komma och cykla under Dalarnas egen cykelvecka?
– Vi ser oss inte som ett vanligt cykellopp, utan för oss är fikat lika viktigt som cyklingen. Vi har en bra blandning av både lopp och cyklister – allt ifrån elitmotionärer till de med cykelkorg. En perfekt semesterutflykt som dessutom går att kombinera med Cykelvasan för de som ska cykla det loppet.

Hur mycket folk förväntar ni er i år?
– Vi ökar på målet för varje år. Visionen är att vi ska ha 10 000 startande år 2020. Förra året lyckades vi pricka in den sämsta veckan vädermässigt på hela sommaren. Det ska vi förhoppningsvis slippa i år. Vi hoppas att vi når uppemot 1 500 cyklister under hela veckan. Men det absolut viktigaste att vi får bort barriärerna för att börja cykla.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Leksandsrundan


Leksandsrundan

Leksandsrundan startades 2013 på initiativ av Bodil Wilén. Året efter anslöt Erica Sterner. Sedan 2015 arrangeras evenemanget även i samarbete med cykelklubben Brudpiga RK.

Cykelveckan består av åtta lopp under sex dagar: Leksandsrundan (fyra kvällsrundor, m-åndag–torsdag, på mellan 30 och 45 kilometer åt vardera väderstreck), Posttrampet for kids (varvbana på 500 meter), samt motionsloppen över 13, 72 och 130 kilometer.

Leksandsrundan 2017 arrangeras 7–13 augusti. Läs mer på www.leksandsrundan.se.