Daniel Bjurhamn vann startplats i Vätternrundan efter att ha varit med och bidragit till världsrekordet under Cykelns dag den 3 juni.
Artikel

Daniel var med och slog världsrekord – vann startplats i Vätternrundan

2021-06-24

Den 3 juni var han en av alla svenskar som bidrog till världsrekordet under Cykelns dag. För det belönas Daniel Bjurhamn med en startplats i Vätternrundan.
    – Det var en överraskning, säger han.

Det var under Cykelns dag i början av juni som Svensk Cykling hade som målsättning att slå alla tiders rekord i antal registrerade cykelminuter under en dag. Något som infriades med marginal. Det nya rekordet skrevs till 474 017 cyklade minuter – en ökning på nästan 10 000 jämfört med i fjol.

Som tack för hjälpen tävlade Svensk Cykling ut ett antal priser till några av deltagarna. En av dem som kammade hem en belöning var Linköpingsbon Daniel Bjurhamn – som vann en startplats i Vätternrundan.
    – Jag såg något om Cykelns dag på sociala medier och kände att det är klart att jag måste vara med och bidra, säger han.

Har genomfört Vätternrundan fem gånger

Vätternrundandeltagandet kommer dock att få vänta tills nästa år. Under hösten har Daniel satt fokus på löpning och Valencia Maraton i december.
    – Jag var inte inställd på att cykla loppet i år, så det passar bättre att ta en löphöst nu och sedan koncentrera mig på cykling till våren i stället.

Då blir det inte första gången som han ställer sig på startlinjen i Motala. Sedan debuten 2006 har han genomfört Vätternrundan ytterligare fyra gånger – senast 2019 – och Halvvättern två gånger.
    – Det är ett fantastiskt stort och välfungerande arrangemang. Det är imponerande att allt fungerar så bra. Som cyklist tänker man inte på det så mycket, man bara cyklar och gör sitt.

Mår bra av konditionsträning

Egentligen är det triatlon som är hans huvudidrott, men för att prestera där blir det så klart en hel del cykelträning.
    – Konditionsträning i sig mår man väldigt bra av. Jag mår så mycket bättre efter ett träningspass oavsett hur trött jag har varit innan.
    – Sedan gillar jag att pressa mig och bli bättre. Jag är en liten nörd på tider, pulser och effekter. Det är kul att köra intervaller och jämföra med hur det var månaden eller året innan.

Det sociala är viktigt

Idrotten och motionerandet har också fört med sig massa nya bekantskaper.
    – Gemenskapen är så klart viktig – oavsett om det handlar om cykling, löpning eller simning. Man hittar kompisar i de olika grenarna, som jag tränar med på olika sätt. Det blir en social aktivitet.

Är det något som skiljer idrotterna åt?
– Cyklingen är lite speciell i och med att man har massa olika samtal i gång samtidigt, som fortsätter varje gång man hamnar bredvid varandra i klungan igen. Det gäller att ha bra minne, säger Daniel och skrattar.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


Vill du cykla något av loppen under Cykelveckan 2021.
Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se.

Daniel Bjurhamn

Ålder: 53 år.
Bor: Villa i Linköping.
Yrke: Rektor på en folkhögskola.
Familj: Fru och två utflugna döttrar.
Intressen: Idrott och musik.