Cyklingen till och från jobbet har hjälpt gotlänningen Rudolf "Ruda" Söderström få tillbaka konditionen efter att ha insjuknat i covid-19 och fått en ny knäled.
Artikel

Cyklingen hjälpte ”Ruda” att få tillbaka konditionen

2022-11-10

Efter att har varit tufft sjuk i covid-19 behövde gotlänningen Rudolf ”Ruda” Söderström komma i form och få tillbaka konditionen. Då beslutade han sig för att börja cykla till och från jobbet. Sedan i mars har han trampat 430 mil.
    – Jag rekommenderar alla att testa det. Det finns så mycket win-win, säger ”Ruda”.

Han har hållit på med idrott och träning i stort sett hela sitt liv. Som ung var han exempelvis orienterare innan han sadlade om till ishockey och när det var dags för lumpen blev han attackdykare. Som vuxen har det också blivit mycket löpträning. Dessutom är hälsan viktigt i Rudolf Söderströms dagliga arbete som polis.
    De senaste åren har dock varit tunga. Först pajade ”Rudas” knä ordentligt och år 2020 insjuknade han kraftigt i covid-19.
    – Det medförde att jag knappt hade någon rörelse över huvud taget under två år. Till slut klättrade jag på väggarna och bestämde mig för att börja cykla till jobbet, säger han.

”Ruda” har två och en halv mil till jobbet

Med en ny knäled började han dagligen ta sig de två och en halv milen – enkel resa – från hemmet i Tofta Södra till jobbet i centrala Visby.
    – I början hade jag inget flås och fick ont i arslet. Men det var bara att komma över tröskeln och jag förstod att det kommer att ge resultat om jag bara fortsatte.
    Lättare blev det också när han bytte ut sin ”dåliga, treväxlade” cykel mot en mer proffsig modell.
    – Om jag ändå skulle cykla insåg jag att det behövdes en ordentlig cykel. Så jag köpte en gravelbike med skor och hela baletten.

Ett beslut som han inte ångrar. Nu har han cyklat närapå varje arbetsdag sedan i mars och än så länge kommit upp i över 400 mil. Det har blivit en ny livsstil och en vana som han uppskattar enormt.
    – Det finns så mycket win-win i det här. Jag får motion, kondition och det är bra rehab för knät. Dessutom är det både billigt och bra för miljön. Med det här bensinpriset tar det inte så lång tid innan cykeln betalar av sig, säger ”Ruda”.
    – Fler borde helt klart testa. Att låta bilen stå och uppleva allt som händer runt omkring. Jag gillar det särskilt på morgonen när solen går upp och man känner dofterna. Sedan ser man vad som händer runt omkring och kan lättare prata med folk. Det enda negativa är väl att det alltid känns som att jag har motvind – oavsett vilket håll jag cyklar åt, säger han och skrattar.

Är en tävlingsmänniska: ”Då kommer hornen fram”

På tal om väder. Även om vintern börjar närma sig, ser han inte något slut på pendlandet än på ett tag.
    – Jag har köpt både handskar och skoskydd. Och har ganska grova däck, så jag kommer att fortsätta så länge det går.
    – Det finns vissa som tycker att jag är knäpp i huvudet. Men jag tycker många är för bekväma. Det tar inte mycket längre tid egentligen, och dessutom behöver jag inte lägga ned tiden på annan träning. Här får jag vardagsmotion och träning i ett.

För träning blir det. ”Ruda” har nämligen ganska svårt för att cykla långsamt när han väl sätter i gång.
    – Jag är en tävlingsmänniska. Ibland tänker jag för mig själv att jag ska ta det lugnt. Men så kommer jag en kilometer och märker att jag har en bra tid på gång. Då kommer hornen fram.

Det händer att han även tar hojen i arbetet.
    – Vårt arbetsområde är visserligen hela Gotland. Men när man är i stadsmiljö går det i stort sett lika snabbt att cykla. Det enda bekymret är att det blir svårt att få med sig någon om det skulle bli ett gripande. Men då är det bara att ringa efter hjälp…

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Rudolf ”Ruda” Söderström
Ålder: 54 (snart 55). ”Men ålder är bara en siffra.”
Bor: Tofta Södra, Gotland.
Familj: Fru Heléne och 3 vuxna barn, Josefine, Isac och Emrik och så hunden Gramse förstås.
Yrke: Yttre befäl, polisen Gotland.
Intressen: Familjen, idrott och hälsa, naturen och bad året runt.