Martin Norrman lever med fyra kroniska sjukdomar. När allt var som tyngst fann han cyklingen.
Utöver den svenska Addisonföreningen har Martin startat Team Addison, som deltar på motionslopp för att sprida kunskap om sjukdomen.
Utöver familjen så är det cyklingen som får Martin att leva. På cykeln känner han sig varken sjuk eller påmind om sina sjukdomar.
Få personer ser hans tunga stunder, när kortisolet eller blodsockret är i botten. Och det går inte heller att märka på honom i vardagen.
Artikel

Cyklingen får Martin att leva

2019-08-09

Martin Norrman lever med fyra kroniska sjukdomar och är beroende av såväl kortison som insulin. Men han vägrar att gräva ned sig för det.
– Cyklingen gör att jag varken känner mig sjuk eller påmind. Den är fantastisk på alla sätt, säger han.

För 14 år sedan låg Martin Norrman för döden. Familjen ringdes in till sjukhuset för att ta avsked. Men hans historia börjar inte där.
Redan när Martin var sju år drabbades han av sin första kroniska sjukdom – diabetes typ 1. Då förstod han inte så mycket, utan gick mest runt och dolde sin sjukdom. Han skämdes.
– Jag ville inte umgås med människor och var rädd för att smitta mina kompisar. Men livet rullade på ändå, fram till en dag när jag var 18 år. Då ramlade jag ihop på jobbet och blev hämtad av ambulans. Det gick inte att dölja längre, säger han.

Runt millennieskiftet blev Martin allt tröttare, fick panikångest och tappade livsgnistan. Han började fundera över om livet verkligen skulle vara så här nattsvart. Psykologsamtalen varvade varandra och proverna visade ingenting. Rätt som det var föll han i koma.
– Jag låg i koma i fyra dygn och familjen kom för att ta farväl. Men så hade överläkaren hört talas om Addisons sjukdom. Jag reagerade på medicinen hon gav mig och vaknade upp, säger Martin.
– Det var en så kallad Addisonkris. Kortisolet i kroppen var slut.

 Addisons sjukdom innebär att kroppen har en brist på de livsviktiga hormonerna kortisol och aldosteron på grund av att binjurarna inte klarar av att bilda dem som de ska. Sjukdomen är livslång, men tack vare mediciner kan man i stort sett leva som tidigare.
Martin, som hade levt tre år i bedrövelse, började se ljuset i tunneln.
– Hela livet vände. Jag fick kortisontabletter, som blir till kortisol i kroppen, och både kroppen och livet blev mer balanserat. Jag lever på den livskraften än i dag, säger han.

Vi tar oss fram till 2012. Martin har startat svenska Addisonföreningen och arbetar som lågstadielärare. Ännu en kronisk sjukdom upptäcks i hans kropp. Den här gången är det giftstruma, som yttrar sig i att sköldkörteln tillverkar för mycket tyreoideahormoner. Det leder i sin tur till för hög ämnesomsättning och att kroppen överjobbar. Även träningen börjar gå tyngre och så småningom visar det sig att han har drabbats av astma.
– Alla mina fyra sjukdomar är kroniska. Det är vid den här tiden jag hittar cyklingen och allt som håller mig uppe är träningen. På cykeln kan ingenting stoppa mig.
– Jag får så mycket tillbaka. För mig är den livsviktig, nästan viktigare än kortison och insulin. Har man legat för döden så finns det ingenting som är jämförbart med välmående under och efter träning. Jag tror att om man är tillräckligt envis så går det att flytta berg.

Utåt sett går det knappt att märka att han är kroniskt sjuk. Något som ibland kan vara problematiskt.
– Det går inte att märka alls. Och det kan vara ett stort problem. Många som känner mig vet knappt om det. Jag håller mig alert och på ytan kan jag se ut som en mönstermänniska.
– Få personer ser mina tunga stunder, när kortisolet eller blodsockret är i botten. Och det är sällan jag berättar om det.

Däremot ser Martin det som oerhört viktigt att sprida kunskap och vetskap om Addison. Utöver den svenska Addisonföreningen har han även grundat Team Addison, som bland annat visar upp sig i sina blå-gula kläder i samband med olika cykellopp.
– Det är ett bra sätt att belysa sjukdomen och visa att det går att vara aktiv trots att man lever med den. Cykellopp är ett väldigt bra forum att finnas på plats vid, säger han.


Martin Norrman

Ålder: 43 år.
Familj: Fru och två barn.
Arbete: Produktspecialist inom diabetes. Tidigare lågstadielärare.
Bor: I Dingle, på västkusten.
Intressen: ”Cykling, engagerandet i Team Addison, matlagning. Egentligen tycker jag om det mesta, utom att titta på tv. Det finns så mycket bättre saker att göra.”
Lever med: Fyra kroniska sjukdomar: diabetes typ 1, Addisons sjukdom, giftstruma, astma. 


Addisons sjukdom

 Addisons sjukdom innebär att man har brist på de livsviktiga hormonerna kortisol och aldosteron, på grund av att binjurarna inte klarar av att bilda dessa hormoner som de ska. Symtomen blir allvarligast när kroppen utsätts för stress eller en infektion. Det är en livslång sjukdom, men man kan leva som tidigare med hjälp av mediciner.
Symtomen skiljer sig från person till person, men vanligt är att man: blir mycket trött och orkeslös, får ont i leder och muskler, tappar aptiten och går ner i vikt, blir sugen på salt, blir yr när man reser sig upp, får mer pigment i huden så att man ser brunare ut än tidigare. I Sverige har omkring 1 600 personer fått en diagnos, men mörkertalet tros vara högt.

Intresserad av hur det är att leva med Addisons sjukdom?
Här är en film med Martins historia.