Några deltagare ur Cykla Tillsammans planerar att cykla Halvvättern tillsammans i sommar.
Artikel

Cykla Tillsammans – storsatsning på integration i Motala

2018-04-13

Onsdagen den 18 april går startskottet för Cykla Tillsammans i Motala – en storsatsning som ska leda till såväl ökat cyklande och därmed också bättre folkhälsa som stärkt gemenskap.
   – Den här satsningen ger glädje, främjar hälsa och är en utmaning för de som är med, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan som står bakom projektet tillsammans med ungdomsverksamheten Hallen, MAIF Cykel, Studiefrämjandet och Sisu.

Cyklingen bara växer. Men organisationerna bakom Cykla Tillsammans vill att fler ska hitta motionsformen. Bland annat unga nysvenskar som är den primära målgruppen för projektet. Men arrangörerna är noga med att Cykla Tillsammans är öppet för alla.
– Ett av Hallens uppdrag är att stärka Motalas unga deltagande i samhället. Vätternrundan är Motalas största event och jag brinner själv för cykling, så jag ville hjälpa våra besökare att få uppleva det, säger Matilda Hägglund, som är ungdomscoach på ungdomsverksamheten Hallen.

Och det är just Hallen som kommer att vara centralpunkten för Cykla Tillsammans. Under våren och hösten – med start 18 april – arrangerar projektet regelbundna cykelkvällar, med cykelsäkerhet, -träning, -mekande och så klart även cykelfika på schemat. Under träffarna har deltagarna även möjlighet att låna utrustning, med hjälp av sponsorer som Crescent. Dessutom kommer en grupp vara med och cykla Halvvättern tillsammans i sommar och det kommer även att finnas ett mekarbås där alla kan lära sig ta hand om sin cykel.
– Det känns roligt att fler får möjlighet att uppleva den gemenskap som finns inom cykling. Vätternrundan är en stor aktör i Motala och vi vill bidra till att skapa större integration och inkludering här, säger Vätternrundans Gunilla Brynell-Johansson.

Huvudsyftet med Cykla Tillsammans handlar alltså om att lyfta frågor som integration och folkhälsa genom sociala aktiviteter där cykeln är i fokus. En naturlig koppling, menar Karin Larsson, folkbildningsutvecklare på Studiefrämjandet.
– Som en del i vår profil inom ekologisk och social hållbarhet håller vi i en cykelskola för grupper som kanske aldrig har suttit på en cykel. Att kunna cykla bidrar till självständighet, som att kunna ta sig till ett arbete på egen hand, säger hon.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Micke Fransson/Vätternrundan