Afaf Radhison har blivit frälst av cykling. Nu vill hon få fler utrikesfödda kvinnor att upptäcka tjusningen. Afaf Radhison har blivit frälst av cykling. Nu vill hon få fler utrikesfödda kvinnor att upptäcka tjusningen.
I sommar kommer Afaf cykla Tjejvättern i en grupp tillsammans med andra som har samma bakgrund som henne – under parollen och hashtaggen #Cyklaförlivet. I sommar kommer Afaf cykla Tjejvättern i en grupp tillsammans med andra som har samma bakgrund som henne – under parollen och hashtaggen #Cyklaförlivet.
Afaf kom själv till Sverige från Irak som 35-åring och hade då aldrig fått chansen att cykla. Nu gör hon det desto mer. I fjol cyklade hon till exempel tre lopp under Cykelveckan. Afaf kom själv till Sverige från Irak som 35-åring och hade då aldrig fått chansen att cykla. Nu gör hon det desto mer. I fjol cyklade hon till exempel tre lopp under Cykelveckan.
Artikel

Afaf Radhison vill få fler utrikesfödda kvinnor att cykla

2024-03-12

När Afaf Radhison kom till Sverige som 35-åring hade hon aldrig fått cykla. Men i sitt nya hemland hittade hon snabbt en ny favoritsysselsättning. Nu vill hon få fler utrikesfödda kvinnor att upptäcka cykeln – och friheten. Bland annat genom att ta sig an Tjejvättern i sommar.
    – Det är så fantastiskt härligt och känslan av att vara en del av ett sådant här sammanhang är något som alla borde få uppleva, säger hon.

Afaf Radhison är uppväxt i Irak, men flydde till Sverige i slutet av 00-talet. Under hela sin barndom hade hon drömt om att få idrotta, utan att fått chansen att utöva någon alls – på grund av sitt kön.
    – Tyvärr finns den normen kvar i många länder, att kvinnor inte tillåts idrotta eller ens cykla. Min dröm är att fler ska få den möjligheten, säger hon.

Hon vill därför bli en förebild för andra i samma situation som hon var när hon kom till Sverige.
    – Jag lärde mig cykla, och även om det var svårt till en början var det en fantastisk upplevelse. De där första stegen när jag väl kom på hur jag skulle göra utan att ramla… den känslan går inte ens att beskriva, säger hon.

Genomförde tre lopp under Cykelveckan 2023

Man kan säga att det blev kärlek vid första ögonblicket. Sedan dess har det blivit otaliga mil på sadeln och i fjol gjorde hon debut under Cykelveckan. Och det inte bara med ett lopp – hon passade på att cykla Tjejvättern, Halvvättern och Vätternrundan 315 km när hon väl var i gång.
    Tre lopp som innebar tre medaljer, som hon gärna visar upp. Precis som de för andra Klassikerlopp som hon har genomfört under de senaste åren.
   
– Det är inte för att skryta, utan snarare för att väcka intresset hos utrikesfödda kvinnor. Medaljer betyder ofta mycket i sådana sammanhang. Jag vill visa att jag var precis som dem. Jag kunde varken simma, åka skidor eller cykla. Men nu har jag gjort Klassikern och tagit mig i mål på många lopp.

Just cyklingen har dock en extra plats i hennes hjärta.
    – För mig är det så kopplat till frihet. Med cykeln kan man ta sig nästan överallt –kort eller långt, på små gator, över broar… Det finns knappt några begränsningar.

Grupp som ska cykla under parollen #Cyklaförfrihet

Till sommaren har hon samlat ihop en mindre grupp kvinnor som ska cykla Tjejvättern under parollen och hashtaggen #Cyklaförfrihet. Förhoppningsvis ska den inspirera andra till att antingen haka på eller åtminstone våga prova att cykla för första gången.
    – Det är ett stort steg att göra det själv. Men om vi kan visa att det går hoppas vi att fler upptäcker vilken frihet det innebär. Dessutom är Klassikern bra för folkhälsan i stort. Det skapar en morot till att hålla i gång året runt för att nå sina mål – och att man ska må bättre.

Nöjer du dig med att cykla ett lopp i sommar?
– Nej, det blir nog Vätternrundan 315 den här gången också. Det är så fantastiskt att uppleva festen och publiken längs banan.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Afaf Radhison

Ålder: 50.

Bor: Söderhamn.

Familj: Man Per-Erik och fyra barn: Noor, 29, Noras, 26, Ibrahim, 20, och Rawan, 19.

Yrke: Projektledare på RF-Sisu Göteborg.

Intressen: ”Cykla, simma, åka skidor, vandra, paddla kajak och massa annat.”

Dold talang: ”Jag kan laga mat från alla världsdelar och har lagat mat till mer än 200 personer.”