Ett sommarlov på tio veckor motsvarar totalt 100 800 minuter. Kan Sveriges skolelever cykla hela ledigheten under en och samma dag?
Den 3 juni firar vi Cykelns dag – då får vi svaret.
– Det ska verkligen bli jättespännande att följa, säger Klas Elm, vd på Svensk Cykling som arrangerar dagen.
För tre år sedan utsåg FN:s generalförsamling den 3 juni till Cykelns dag. Förra året var det premiär för firande i Sverige.
– Jag tror att det finns stora möjligheter att komma över ett års cyklande den här gången. Det här visserligen bara andra året som vi håller i arrangemanget, men vi är laddade för ett dygn med cykeln i fokus, säger Klas.
Med ”ett års cyklande” menar Klas Elm den sammanlagda tid som registrerades den 3 juni förra året. Då cyklade runt 5 200 personer tillsammans 465 380 minuter, eller nästan elva månader.
I år hoppas arrangörerna på världsrekord – att vi cyklar ett år på en enda dag.
– Det är bra tryck på sociala medier, så det märks att allt fler vet vad det handlar om. Nu gäller det bara att alla som cyklar, eller de yngre elevernas föräldrar, registrerar tiden på vår hemsida, säger Klas.
Välj cykeln i stället för bilen
Runt om i Sverige planerar cykelklubbar, kommuner, skolor och cykelhandlare aktiviteter. Dels för att locka till mycket cyklande under Cykelns dag, men också för att folk i allmänhet ska få upp ögonen för att välja cykeln framför exempelvis bilen.
– Vi har alla våra egna skäl och sätt att cykla på. Det kommer att vara tydligt under Cykelns dag. Oavsett om man cyklar själv eller tillsammans med andra är cykelglädjen något som är gemensamt. Samtidigt förbättrar man både sin egen hälsa och vår gemensamma luftkvalitet, säger Klas.
– Fortfarande stretar dock latheten emot ibland, så vårt budskap med Cykelns dag är att man kan prova att cykla lite grann i alla fall och varför inte göra det den 3 juni?
Den samlade cykeltiden registreras på www.cykelnsdag.se till och med klockan 12.00 den 4 juni. Skolelever samlar sin tid i en särskild pott och övriga i en annan. Potterna kommer sedan att räknas ihop för att förhoppningsvis bli ett nytt världsrekord i insamlad cykeltid.
– De senaste åren har allt fler börjat cykla och cykelförsäljningen har tagit fart. Under pandemin har cykeln blivit ett sätt för många att ta sig till arbeten och utbildningar. Därför har jag goda förhoppningar om att vi ska slå världsrekordet i år, säger Klas.
Text: Thomas Bergkvist
Foto: Svensk Cykling, Shutterstock