Den 3 juni firas Cykelns dag. Svensk Cykling hoppas att Sverige ska sätta ett nytt världsrekord i antal cyklade minuter under den stora dagen.
Artikel

Cykelns dag ska firas med världsrekord

2020-06-01

Den 3 juni och Cykelns dag närmar sig. Klas Elm, vd på Svensk Cykling, både tror och hoppas att svenska cyklister ska sätta världsrekord under den stora dagen.
    – Det kan vara ett perfekt sätt att förbereda sig och få mil i benen inför Min Vätternrundan, säger han.

Cykelns dag firas över hela världen. Sverige är inget undantag och bakom initiativet står Svensk Cykling, som varje år satsar på nya kampanjer för att uppmana fler att ta sig fram på cykel. I år lockar de med ett världsrekord och ska försöka få svenskarna att tillsammans cykla mer än ett år (525 600 minuter) under ett och samma dygn.
    – Vi hoppas att det blir en manifestation. Det är vårt mål, att få klubbar, gäng och organisationer att lägga ut en liten push för att i slutändan få fler att cykla, säger Klas Elm.

Svensk Cykling fick, precis som Vätternrundan gjorde med Min Vätternrundan, tänka om när covid-19 slog till i landet.
    – Grundplanen var att uppmana kommuner och cykelklubbar att göra aktiviteter där folk cyklar tillsammans. När viruset kom fick vi ändra oss, men argumenten för att uppmuntra till att cykla mer står kvar. Nu vill vi att de cyklar individuellt i stället, säger Klas.

För att vara med och bidra registrerar du din cyklade tid på Cykelns dags kampanjsida. Något som Klas Elm uppmanar alla att göra.
    – Jag tror att vi har goda chanser att sätta nytt världsrekord. En genomsnittlig dag cyklas det betydligt mer än vårt mål, det handlar bara om att få några procent att registrera sin tid. Att få 10 000 personer att cykla en timme, eller 5 000 att cykla två timmar är inte otänkbart. Jag själv har två mil till och från jobbet på hojen, så det är inte så märkvärdigt. Nu gäller det bara att vi får alla att registrera sina tider.

Text: Johan Fransson
Foto: Svensk Cykling

Cykelns dag 2020

Firas den 3 juni. Följer du Svensk Cykling och Cykelns dag i de sociala kanalerna kan du delta i tävlingar och läsa om andra cyklisters upplevelser från sadeln.
För att vara med och sätta världsrekord i cyklade minuter under ett dygn registrerar du din cykeltid den 3 juni på Cykelns dags hemsida. Målet är att få 10 000 personer att registrera en timmes cykling.