Daniel Breece är en stor svensk profil inom cykling. Nu har han startat Cykelmagasinet och Cykelstudion. Daniel Breece är en stor svensk profil inom cykling. Nu har han startat Cykelmagasinet och Cykelstudion. Foto: Irmo Keiser
Daniel gillar allt med cykling, inte minst hur mycket det gör för måendet och folkhälsan. Daniel gillar allt med cykling, inte minst hur mycket det gör för måendet och folkhälsan. Foto: Jérémie Reuiller
Mtb, landsväg, enduro, gravel. Daniel har svårt att välja favoritcykel. Mtb, landsväg, enduro, gravel. Daniel har svårt att välja favoritcykel. Foto: Boris Beyer
Artikel

Cykelprofilens nya satsningar: ”Vill inspirera till cykling”

2023-06-16

Från cykelbud och mekaniker i USA till chefredaktör för Sveriges största cykelmagasin. Under hela sitt vuxna liv har Daniel Breeces liv kretsat kring cykling på något sätt. För Cykla.se berättar han om sin uppväxt, varför sporten är så fascinerande och hur han nu ska få uppleva Vätternrundan på ett helt nytt sätt.

När magasinet Bicycling i vintras aviserade att den skulle läggas ned funderade chefredaktören Daniel Breece på vad han skulle göra med framtiden. Cyklingen ville han inte släppa, inte heller att inspirera andra till att upptäcka njutningen av att sitta i sadeln. Det resulterade i sajten Cykelmagasinet och Youtubekanalen Cykelstudion, som ska göra just det.
– Att få kombinera cykling med kreativt skapande och därmed sporra folk till att vara ute och röra sig i naturen har alltid varit mitt mål. Jag tror helt enkelt att det är en av nycklarna till ett bättre samhälle. Kombinationen cykling och natur är så enormt bra för vårt mående och i förlängningen folkhälsan.

Ett liv kretsat kring cykling och äventyr

Att han har kommit dit han är beror på flera små tillfälligheter i livet. Det kunde ha gått så mycket annorlunda, menar han.
– Det fanns potential för allt att gå riktigt illa. Jag bodde i förorten och hade det ganska tufft som liten, såväl hemma som i skolan. Samtidigt var jag en ung kille som tyckte om actionsporter. Det ledde till att jag som 15-åring började ta mig ut i skogen på en skruttig mountainbike jag hade rafsat ihop. Jag kände ganska snabbt att det var min grej, det blev en tillflykt – en trygg punkt.

Några år senare gick han på gymnasiet och tillsammans med några jämnåriga cyklade han alltmer. De skapade en gemenskap och livet började ordna upp sig. Det var också starten på ett liv som sedan dess har kretsat kring cykling och äventyr.
Som 19-åring blev han cykelbud i Göteborg – ”det var coolt att vara det på den tiden” – och året efter stack han till USA för att jobba som cykelmekaniker i en liten butik i Seattle.
– Jag ville ut och upptäcka världen. Min pappa är amerikan och jag är delvis uppvuxen där. Så det passade mig perfekt. Som mekaniker fick jag så klart lära mig massa nyttigt om cyklar.

Ska bygga något beständigt – i nya kanaler

Väl hemma i Sverige igen blev det jobb inom socialt arbete, innan han valde att utbilda sig till journalist. Efter några år på Sveriges Radio och som frilans, där han mest arbetade med samhällsfrågor, insåg Daniel att han återigen vill jobba med sina passioner. Han fick först rollen som chefredaktör på magasinet Outside och därefter samma position på Bicycling. Daniel hade hittat hem…
– Jag får nästan nypa mig i armen för att inte tro att jag lever i the Truman Show. Jag känner en oerhörd tacksamhet över att jag har fått jobba med det jag älskar under så lång tid.

Nu får han till och med göra det ännu mer. För när Bicycling lades ned valde han att baka om allt i nya kanaler och på nya plattformar. Något som alltså mynnade ut i en ny sajt, en Youtube-kanal och en egen form av contentbyrå.
– Nu kan jag bygga något beständigt som har betydligt färre begränsningar. Så klart är det nervöst, men genomslaget har blivit mycket större än vad jag trodde.

Enduro – favorit om han tvingas välja

Det är lätt att höra hur mycket Daniel Breece brinner för cykling. När han inte skriver och fotar om den, så är han själv ute på hojen.
– Det är mitt liv. Fritiden och jobbet flyter ihop. Det är en fascinerande sport och har alltid varit en grundsten i allt jag gör. Så länge jag kan cykla och vara ute i naturen kommer jag att vara det. Cykling är så otroligt dynamiskt, du kan cykla själv, med en partner, dina barn eller dina vänner. Du kan anpassa fart och miljö efter förutsättningar. Ingen sport är så mångsidig som cyklingen.

Vad har du för favorit?
– Jag cyklar mtb, gravel, landsväg och såklart urbant. Men om någon skulle tvinga mig att välja disciplin får det nog bli enduro utför på härligt tekniska stigar. Inget framkallar sådant glädjerus som just det. Men jag älskar även klungkörning på landsvägar. När alla hjälper varandra till ett symfoniskt soundtrack av snabba kolfiberhjul mot slät asfalt. Vi kan väl sammanfatta det som att jag gillar cykling som är rolig och går fort, sedan kan det variera utifrån var jag är eller vilka jag cyklar med.

Önskar att förutsättningarna för cykling blir bättre

Även om han reser mycket och utforskar nya platser är förutsättningarna för att cykla bra också i hemma Göteborg, där han bor. Med jämna mellanrum hjälper han också till och coachar nybörjare. Däremot önskar han att förutsättningarna blir bättre runt om i landet.
– Jag upplever att cyklingen ökar i popularitet. Tyvärr hänger inte det svenska samhället alls med. Visst finns det vissa städer som satsar, men över lag finns det en brist på hur och vad man satsar på. Vi kan inte bygga städer som bara är hållbart för den platskrävande och bullriga bilismen, cykeln är konkret och existerande lösning på flera av våra samhällsproblem: trängseln, luftföroreningar, folkhälsan och klimatkrisen. Att cykling inte har högre status gör mig förbluffad.

Vad tror du att det beror på?
– Det är för många som sitter på fel stolar och som inte vågar förändra. Uppenbarligen finns det en total brist på insikt i cyklisternas verklighet hos de som bestämmer.
– Som tur är har vi många som också gör ett enormt arbete för svensk cykling. Utan exempelvis lopp som Vätternrundan och Cykelvasan vet jag inte hur det varit. Insatsen dessa institutioner gör för folkhälsan går inte att ta miste på.

Får uppleva Vätternrundan på ett nytt sätt i år

Vätternrundan har han själv cyklat två gånger, båda i snabbt tempo med Škoda Cycling Team. Den här helgen ska han göra det igen – men på ett nytt sätt.
Tillsammans med en annan cykelprofil, Anders Ekh, ska han starta på fredag kväll och ta det lugnt runt sjön.
– Den här gången vill jag uppleva det som de flesta gör. Det känns både spännande och kul att äntligen få djupdyka i denna pelare inom svensk motionsidrott. Inte minst att få cykla under en varm och ljus natt tillsammans med min kollega Anders Ekh, det ska bli otroligt spännande och kul.

Text: Pierre Henriksson

Daniel Breece

Ålder: 44.

Bor: Majorna, Göteborg.

Familj: Flickvän.

Yrke: Journalist, fotograf eller är det nu man kallar sig cykelentreprenör?

Intressen: Visst finns det ett liv utanför cyklingen, den spenderas gärna paddlandes i en kajak eller klättrandes på en klippa.

Dold talang: Bra på att sy samt snickra möbler.

Mitt favoritresemål med cykeln: Mallis på landsväg, Schweiz på stighojen.

Här har jag aldrig varit, men vill åka till: Nya Zeeland och Whistler i Kanada.

Min favoritpryl på cykeln: Genomtänkta och fungerande miniverktyg.