Artikel

Cycle4Europe – genom Östeuropa för de fattiga

2019-09-02

På torsdag går startskottet för Cycle4Europe. Under drygt två veckor ska elva länder och nästan 240 mil cykling avverkas – för att uppmärksamma och samla in pengar till Europas fattigaste länder.
    – När jag fick höra om och se bilder på hur barn och handikappade har det på vissa hem i Europas fattigaste var det ingen tvekan om att jag skulle ställa upp, säger Peter Algebäck, som ska cykla två av etapperna.

Cycle4Europe är ett initiativ från Loza Foundation. En insamlingsstiftelse som grundades för två år sedan och därigenom vill förbättra levnadsstandarden för de mest utsatta i de fattigaste delarna i Europa. Inte minst på barnhem och andra institutioner.
    Att starten av loppet går i Nordmakedonien har sin förklaring. Det var nämligen när projektets initiativtagare Sabina Grubbeson reste dit för att besöka sin farmors hemstad och bevittnade människornas utsatthet hon bestämde sig för att starta Loza Foundation.    

Cycle4Europe är uppdelat i fyra etapper, där varje etapp pågår under tre eller fyra dagar. Tanken från början var att Peter Algebäck, tillsammans med triatlonprofilen Jonas Colting, skulle cykla samtliga etapper. Men på grund av andra åtaganden kommer duon nu att nöja sig med att cykla första (i sällskap med Daniel Breece) och sista  (med Joakim Landerborn och Peters bror Markus) delen. En utmaning lär det bli ändå.
    – Tittar man på banprofilen så är det 7 000 höjdmeter två dagar i rad i början, så vi kommer nog att vara lite slitna. Det är otroligt kuperat, särskilt i Balkan-området. Dessutom är jag osäker på hur vägarna ser ut, vilket gör att vi kommer att cykla med gravel bikes de första tre dagarna. Men även om det blir slitsamt fysiskt, är det nog snäppet värre mentalt. Dagen innan vi startar ska vi besöka barnhemmen och det kommer vi nog att bära med oss när vi trampar, säger han.

Peter själv ser sig som en motionscyklist, som mest cyklar mountainbike i vanliga fall. Men han har även erfarenhet av långdistanscykling sedan tidigare. Så sent som i somras gjorde han Vätternrundan (för tredje gången) tillsammans med Skoda Cycling Team.
    – Jag älskar Vätternrundan. Det var andra gången jag cyklade i en sub-grupp och då blir det ännu bättre. Men hela upplägget är fantastiskt. Jag brukar åka till Motala ett par dagar innan loppet, bara för att jag älskar alltihop, säger han.

Men nu är det nya utmaningar som väntar. Och trots de tuffa fysiska utmaningarna var Peter snabb på att tacka ja när fick höra om Cycle4Europe.
    – När jag träffade Sabina och hon berättade om det var det ingen tvekan. Då kände jag att om jag kan göra nytta med mina ben för deras skull så ska jag göra det. Tidigare har jag inte sett Europa som mitt närområde, men det gör jag nu. Det är närmare oss än vad man tror, bara cykelavstånd bort. Huvudsyftet är att få uppmärksamhet kring hur det kan se ut så pass nära oss – på barnhem och hem för handikappade. Det är människor som dör där varje år för att faciliteterna, som vatten, el och ventilation, inte fungerar, säger Peter.
    – Sedan är det även en insamling till det mest akuta. Det kommer snart en vinter som kan vara fruktansvärd för dem, så det behövs kläder, filtar och annat som kan värma. Dessutom behöver lokalerna rustas upp, och människorna behöver såväl läkar- som tandvård med kontinutitet. Så här får det inte gå till!

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


CYCLE4Europe

En tour på totalt cirka 250 mil – från Skopje i Nordmakedonien till Varberg – som är uppdelat på fyra etapper. Varje etapp cyklas av olika cyklister och totalt är nio svenskar med under delar av evenemanget. Cycle4Europe startades av Loza Foundation tillsammans med BEWi Synbra för att uppmärksamma och samla in pengar till Europas mest utsatta människor.

Läs mer på lozafoundation.org/cycle4europe/

Etapp 1:

Skopje, Nordmakedonien–Peje, Kosovo–Zabljak, Montenegro–Sarajevo, Bosnien (502 km).
Cyklas av Jonas Colting, Daniel Breece och Peter Algebäck.

Etapp 2:

Sarajevo–Banja Luka, Bosnien–Zagreb, Kroatien–Graz, Österrike–Wien, Österrike (724 km).
Cyklas av Sebastian Norberg, Martin Flinta, Johanna Edman och Mimoza Rubovci.

Etapp 3:

Wien–Brno, Tjeckien–Prag, Tjeckien–Dresden, Tyskland–Berlin, Tyskland (682 km).
Cyklas av tre personer från BEWi Holland.

Etapp 4:

Berlin–Rostock, Tyskland–Trelleborg–Båstad–Varberg (489 km).
Cyklas av Jonas Colting, Peter Algebäck, Joakim Landerborn, Markus Algebäck.