Det blev en andraplats i VM-kvalet i Jössefors förra året för Filip Svanberg. Nu tar han över som förbundskapten i Sveriges första landslag i pumptrack. Det blev en andraplats i VM-kvalet i Jössefors förra året för Filip Svanberg. Nu tar han över som förbundskapten i Sveriges första landslag i pumptrack.
Nordisk och flerfaldig svensk mästare i BMX. Nu väntar en ny utmaning för Filip Svanberg som ska lotsa det svenska landslaget i pumptrack till höga höjder. Nordisk och flerfaldig svensk mästare i BMX. Nu väntar en ny utmaning för Filip Svanberg som ska lotsa det svenska landslaget i pumptrack till höga höjder.
Filip Svanberg slutade tvåa i det svenska VM-kvalet 2021 efter klubbkompisen Oskar Kindblom, till höger. Filip Svanberg slutade tvåa i det svenska VM-kvalet 2021 efter klubbkompisen Oskar Kindblom, till höger.
Artikel

BMX-stjärnan tar över Sveriges första pumptrack-landslag

2022-03-04

Filip Svanberg kan se tillbaka på en lång och framgångsrik karriär som BMX-cyklist. På meritlistan finns segrar på såväl nordiska som svenska mästerskap.
    Nu väntar en ny utmaning, som Sveriges förste förbundskapten i det första landslaget i pumptrack.
– Det är helt klart en ära och det ska verkligen bli en spännande resa, säger Filip.

Det var på BMX-banan hemma i Kungsbacka som allt började. Det var här han sedan pojkåldern tränade och förbättrade sina kunskaper på cykeln för att till slut bli en cyklist på världsnivå.
    – Jag var med i BMX-landslaget i säkerligen tio år och har upplevt såväl bra som mindre bra ledare. Detta tar jag med mig in i rollen som förbundskapten där jag vill bygga ett lag som vet vad som krävs och som vill drivas framåt, säger Filip.
    – Det kommer att bli mycket jobb, men det är just det som jag gillar.

”Vill ha med cyklister som vill satsa”

Filip fick frågan om kaptensjobbet i höstas. Idéer bollades fram och tillbaka med förbundet, som redan från början gjorde klart att det ville satsa på pumptrack och föra Sverige till framkant inom sporten.
    –  För mig är det viktigt att vi bygger ett lag som har en stabil grund att stå på med cyklister som vill satsa. Jag vill inte ta ut ett landslag där jag vet att de tävlande inte platsar på exempelvis VM.
    – Här handlar det om teamkänsla, att bygga upp cyklisterna underifrån med träningsläger och tävlingar. Men också att de som ännu inte är landslagsmässiga ska känna att om de vill satsa, så kommer chansen en dag.

Hittills har det tävlats i ett inofficiellt VM, 2018 i USA, samt två officiella och godkända av UCI, 2019 och 2021. Filip körde in på 21:a plats i den första officiella tävlingen och slutade tvåa i det svenska VM-kvalet två år senare. Ett kval som vanns av klubbkompisen i Kungsbacka, Oskar Kindblom.
    – Oskar gjorde comeback 2021 och slutade sedan på 16:e plats i VM, vilket är riktigt bra gjort, säger Filip.

Vill skapa så bra förutsättningar som möjligt

Årets VM ska avgöras i höst, men det är ännu inte klart var tävlingen ska köras. Klart är i alla fall att Sverige ska vara på plats med ett nybildat landslag lett av Filip Svanberg.
    – Min tanke är att ta ut ett landslag som består av fyra cyklister, två killar och två tjejer. Cyklister som jag tror på och som verkligen vill satsa allt för att vilja köra på ett så stort mästerskap.
    – Fram till dess vill jag kunna ge dem så bra förutsättningar som möjligt med läger och tävlingar tillsammans. Tid där vi bygger en stabil grund och testar oss fram för att hitta rätt. Och samtidigt givetvis ha riktigt kul.

Filip kommer att inleda säsongen som förbundskapten med träffar och möten för att få en inblick i vilka cyklister som kan tänkas ingå i landslaget. BMX-cyklisterna har han redan nu väldigt bra koll på, men på en pumptrackbana kan flera cykelförbund förenas.
    – Här är vi cyklister, inte BMX- eller MTB-åkare. Därför är det viktigt att träffas och få se dem på plats, hur de cyklar och vilket flyt de har i åkningen. Och självklart ta reda på om de är beredda att satsa fullt ut.

Saknar du din aktiva BMX-tid?
– Det var jobbigt direkt efter att jag bestämde mig. Att inte ha några direkta mål kändes tufft mentalt, men man får bara inse att det är slut. Nu är det dags för nästa generation cyklister att nå sina drömmar.
    – Men som jag ser det, så lever jag i de bästa av två världar just nu. Jag fortsätter att cykla och tränar för att det är kul, samtidigt som jag får vara med och leda ett svenskt landslag mot, förhoppningsvis, fina framtida resultat.

Hur ser framtiden ut för svensk pumptrack?
– Det är en sport som kommer att växa och jag ser en potential i att det kommer att bli en framtida OS-sport. Förhoppningsvis blir det en folksport där drömmen är en bana i varje kommun. Tack vare kroppskontroll, kondition och rörelse är pumptrack en bra inkörsport till vilken annan tekniksport som helst.
    – Dessutom vill förbundet satsa, vilket känns mycket inspirerande.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Erik Jansson, Valentin Baat, privat

Pumptrack

Pumptrack är som en blandning av en BMX-bana och en skejtpark, men med fler hopp och kurvor. Du tar dig fram med hjälp av rörelseenergi genom att ”pumpa” dig framåt i stället för att trampa. Både BMX-cyklar och mountainbikes går bra att använda, men även inlines, skateboards och kickbikes kan köra på dem. En riktig tävlingsbana är tillverkad i asfalt.

Filip Svanberg

Ålder: Fyller 30 till våren.

Bor: Kungsbacka.

Familj: Flickvän.

Gör: Förbundskapten, lagerarbetare, tränare i Kunsgbacka BMX samt egenföretagare som cykeltränare.

Klubb: Kungsbacka BMX.

Meriter: Nordisk och flerfaldig svensk mästare i BMX.

Bästa cykelminne: ”Det finns många, men jag säger NM i Köpenhamn 2018. Jag kom till tävlingen efter en strulig säsong, men där stämde allt och jag vann finalen.”