Jacob Nedler är en av de cyklister som kommer till Vättern Bike Games för att tävla i BMX.
Artikel

BMX intar scenen på Dunteberget

2018-09-10

Om två år gör BMX Freestyle debut på OS-programmet.
Men redan på Vättern Bike Games får du en försmak av den häftiga cykelsporten när BMX-cyklisterna tar sig an half pipe-rampen.
– Det är en sport som verkligen utmanar gränserna, säger Michael Kjaer Petersen, på Centrano, partner till Vättern Bike Games. 

Höga hopp och häftiga tricks i en half pipe. Det är en spektakulär och adrenalinfylld sport som du får uppleva på Dunteberget under årets Vättern Bike Games. Det är också en relativt ung sport, som först 2016 arrangerade sin första världscuptävling.
– Det är en intressant tid för BMX just nu. Sporten i stort hade en nedgång för ett par år sedan, medan sparkcyklar å sin sida hade en boom. När sparkcykelåkare sedan blev äldre och gick vidare blev det för många ett naturligt steg för dem att plocka upp BMX:n i stället, säger Michael Kjaer Petersen.
– I Sverige har det dessutom byggts många skejtparker under den senaste tiden, vilket har gett bättre förutsättningar även för BMX. Förhoppningsvis kommer vi att se fler tävlingar framöver och att BMX Freestyle lades till som OS-gren kommer verkligen att höja exponeringen av den här fina sporten.

Vad är det mest utmärkande med sporten?
– Att cykla BMX är en livsstil. Det är en individuell sport, som du kan praktisera överallt, när som helst och verkligen utmana gränserna. Men det är den sociala aspekten av att cykla med och dela dina framsteg med dina vänner i skejtparken eller på gatan som gör sporten riktigt speciell och unik.

Centrano är en dansk distributör av bland annat skateboards, inlines, spark- och BMX-cyklar. Just BMX har funnits med i katalogen sedan 2015 och företaget är nu en av de ledande distributörerna i Europa. Centrano hjälper även till vid event och till årets Vättern Bike Games har man gått in som partner till evenemanget.
– De senaste åren har det bara varit några få BMX-events i Sverige. Vi vill stötta sporten så mycket det bara går, så när vi fick höra om Vättern Bike Games var det något vi ville vara en del av i samarbete med WeThePeople BMX. Vättern Bike Games blir ett bra fönster att visa upp BMX till en bredare publik. Det är precis ett sådant här evenemang som behövs för att vi ska ta sporten till framtiden och vi är stolta över att vara en del av det, säger Michael Kjaer Petersen.

En av åkarna som kommer till Vättern Bike Games är Sverigeettan Jacob Nedler, som tävlar för just WeThePeople BMX.
– SM-tävlingarna blev en stor succé. Nu ser vi fram emot att se honom dominera även på Vättern Bike Games.

Text: Pierre Henriksson


Half pipe BMX

Half pipe BMX, eller miniramp, är en bedömningssport där åkarna ska göra så många och så feta tricks som möjligt på en begränsad tid. Under Vättern Bike Games kommer åkarna delas upp i grupper (3 till 5 åkare/grupp) och varje grupp får en gemensam session på 10 minuter. Under denna session ska varje åkare genomföra tre (3) individuella åk á 45 sekunder. Avslutningsvis får varje åkare i gruppen göra sitt sista trick. Därefter är det domarna som avgör vem som lyckats bäst!