Fjolårsvinnaren och Sverigeettan Jacob Nedler i aktion under fjolårets Vättern Bike Games. I år kommer han tillbaka till Motala för att återupprepa segern.
Half pipe BMX handlar mycket om höga hopp och svåra tricks. En tävling man inte får missa, menar Martin Andersson.
Artikel

Feta tricks när BMX-åkarna återvänder till Vättern Bike Games

2019-08-30

Förra årets BMX-tävling blev en riktig succé på Vättern Bike Games. I år återkommer de svenska stjärnorna till cykelfesten. Något man inte får missa, menar Martin Andersson, från evenemangets partner Centrano.
    – Har du möjlighet så måste du komma dit och kolla, säger han.

Half pipe BMX gjorde entré på Vättern Bike Games i fjol. Och det var många som blev fascinerade över alla tricks som gjordes i cykelparken. Därför var det ingen tvekan om att det skulle finnas med på programmet även i år.
    Martin Andersson jobbar på danska Centrano, som är distributör av prylar för actionsporter, och han har märkt av ett ökat intresse av BMX-cykling.
    – Det är fortfarande ganska nytt, men det bara växer och växer för varje år som går i hela Skandinavien. Vi ser att det är många som har åkt BMX som ung, som kommer tillbaka och vill lyfta sporten, säger han.

I takt med att det byggs många skateparker i Sverige, samtidigt som flera svenska åkare lyckas bra på internationella tävlingar, får allt fler upp ögonen för BMX-sporten. Nästa år lär det bli ännu mer uppmärksamhet, då BMX för första gången är med på det olympiska programmet under spelen i Tokyo.
    – Jag tror att BMX kan bli riktigt stort. Cyklisterna blir allt bättre, samtidigt som svårighetsgraden på tricksen och hoppen blir högre. Många av cyklisterna har dessutom stora följarskaror på exempelvis Youtube och Instagram, vilket ökar intresset ännu mer, säger Martin.

Sociala medier och videos i all ära. Allra helst tycker Martin Andersson att man ska se sporten live – inte minst på Vättern Bike Games.
    – Det går inte så många tävlingar i Sverige, så har du möjlighet och tid att komma till ett sådant stort event måste du göra det. Dessutom är det kul att ge kredd och uppskattning för all tid de lägger ner på sin sport, säger han och fortsätter:
    – Jag lovar, det är ascoolt att se alla åkare som är riktigt duktiga. Det kommer att bli ett riktigt bra startfält i Motala. Bland annat Jacob Nedler, som jag skulle säga är en av de bästa i Europa.

Om man blir sugen på att testa på att cykla själv, vilket är ditt bästa nybörjartips?
– Det viktigaste att tänka på är storleken på cykeln, så ta hjälp av någon av alla kunniga cykelhandlare när det är dags att köpa.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan


HALF PIPE BMX

Half pipe BMX, eller miniramp, är en bedömningssport där åkarna ska göra så många och så feta tricks som möjligt på en begränsad tid. Under Vättern Bike Games kommer åkarna delas upp i grupper (3 till 5 åkare/grupp) och varje grupp får en gemensam session på 10 minuter. Under denna session ska varje åkare genomföra tre individuella åk á 45 sekunder. Avslutningsvis får varje åkare i gruppen göra sitt sista trick. Därefter är det domarna som avgör vem som lyckats bäst!