Lås fast cykeln i både ram och ett fast objekt. Det är rådgivningsexperten Lina Nilssons bästa tips för att du ska få ha din hoj i fred. Men det finns fler knep!
Cykelstölder hör till de vanligaste egendomsbrotten i Sverige. Förra året anmäldes drygt 65 000 cyklar stulna och det är sällan brotten klaras upp och att ägaren får tillbaka sin cykel.
– Det är ett stort problem. Allra viktigast är att man inte bara använder tillverkningslåset på cykeln utan har ett certifierat lås som sätts fast med ramen i ett fast objekt, säger Lina Nilsson på SSF Stöldskyddsföreningen.
Ett certifierat lås är framtaget efter normer av vad ett lås ska klara av och är testat för att stå emot extra mycket påfrestning. Men det går också att dna-märka sin cykel.
– Vi på SSF har arbetat med märkning sedan en lång tid tillbaka. I dag kan man med en vätska enkelt pensla på en specifik kod på sina värdesaker. Återfinns cykeln kan polisen härleda den tillbaka till rätt person. Meningen är att tjuven ska hålla sig borta när cykeln är märkt då det går att spåra vem som äger den, och därmed bli svårare att sälja vidare.
Stölderna sker över hela landet, även om storstäderna är mer drabbade. Där letar gärna tjuven upp dyra cyklar, men även cyklar av mindre värde är attraktiva på andrahandsmarknaden.
– Det kan handla om att tjuven behöver transportera sig från punkt A till B. Men oftast stjäls cyklar för att säljas vidare. Med dyra cyklar kommer andra stölder, till exempel sadlar eller batterier när det gäller elcyklar, säger Lina och fortsätter:
– Vi ser att elcykeln sticker ut. Framför allt dess batterier. De kan kosta flera tusen kronor är och därför attraktiva att stjäla.
Finns det platser som är extra bra att ställa cykeln på?
– Många tänker att man ska ställa cykeln där den inte syns. Men det ger tjuven ett ypperligt tillfälle att få arbeta i fred. Ställ i stället cykeln på upplysta platser där det är folk i rörelse. Då finns chansen att någon ser och fattar misstankar om den stjäls.
– Jag har full förståelse för bekvämligheten, men kan man enkelt ställa cykeln i ett garage eller förråd bör man göra det.
Text: Johan Fransson
Foto: SSF, Shutterstock
Lina Nilssons tips när cykeln ska låsas
- Lås cykeln med ett certifierat lås som sitter i ram och ett fast objekt.
- Dna-märk cykeln så att den kan härledas tillbaka om den hittas.
- Parkera på upplysta gator där människor är i rörelse.
- Gör det till en vana att ta med elcykelbatteri och andra objekt som enkelt tas loss.
- Ställ om möjligt in cykeln i ett garage eller ett förråd.