Massage ökar blodcirkulationen och mjukar upp både muskler och vävnader. Med en massagepistol hjälper du trötta muskler att komma i gång igen. Massage ökar blodcirkulationen och mjukar upp både muskler och vävnader. Med en massagepistol hjälper du trötta muskler att komma i gång igen.
Massage är bra både för att värma upp musklerna, men framför allt för att få dem att gå ner i varv efteråt. Massage är bra både för att värma upp musklerna, men framför allt för att få dem att gå ner i varv efteråt.
Alexander Hosby. Alexander Hosby.
Artikel

Återhämta dig med välbehövlig massage

2022-06-07

Vila är självklart viktigt efter ett fullgjort lopp runt Vättern, men glöm inte massagen. Både för att värma upp musklerna, men framför allt för att få dem att gå ner i varv efteråt.
    I år kommer Vätternrundans nya partner, Flowlife, att finnas i start- och målområdet för att hjälpa till med just detta.

Oavsett om du är elitåkare eller motionär är det viktigt att ta hand om kroppen när den verkligen har tagit ut sig. Trötta, stela och ömmande muskler behöver välkommen massage för att inte bli kalla och stela.
    – Med ny teknik kan du göra den här välbehövliga massagen på egen hand och det är det vi vill visa upp med våra produkter, säger Alexander Hosby, presschef på Flowlife.
    – Motionslopp har varit en del av vårt dna sedan starten, just för att nå ut med hur viktigt det är att ta hand om musklerna.

Under årets upplaga av Vätternrundan kommer deltagarna att kunna värma upp, återhämta sig och få massage längs med banan med hjälp av Flowlife. Företaget är officiell leverantör av massageprodukter till Vätternrundans lopp fram till och med 2024.
    – Återhämtning är lika viktigt för elitcyklisterna som för vardagshjältarna och vi har produkter som gör nytta. Med exempelvis en Flowgun kommer du snabbt i gång med massagen eller uppvärmningen på egen hand, säger Alexander.

Massage före, under och efter loppet

Återhämtning är A och O efter ett lopp som Vätternrundan. Euforin att passera mållinjen efter drygt 31 mils cyklande är en stor belöning i sig, men för att snabbt få musklerna pigga och fräscha igen krävs mer än så.
    Här spelar massage före, under och efter kraftansträngningen en viktig del av rörelseglädjen, men också för att förebygga eventuella skador eller förslitningar som kan uppstå.
    – Uppvärmning, återhämtning och smärtlindring är viktigt för kroppens välbefinnande. Framför allt när det handlar om ett så här långt lopp, säger Alexander.

Vilka muskelgrupper är viktigast att fokusera på efter loppet?
– Självklart är lårmusklerna, både fram- och baksida, viktiga. Liksom vaderna, bålen och ryggen, men under så många mil jobbar de flesta muskelgrupperna i kroppen. Låt helt enkelt kroppen berätta för dig var du ska sätta in den första massagestöten.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Flowlife

Fördelar med massage

  • Ökar blodcirkulationen och mjukar upp både muskler och vävnader.
  • Stärker immunförsvaret eftersom antalet vita blodkroppar ökar i kroppen.
  • ”Må-bra-hormonerna” oxytocin, dopamin och serotonin frigörs som är lugnande och som sänker både puls och blodtryck.
  • Massage ökar syretransporten till musklerna vilket leder till snabbare återhämtning och läkning.
  • Spänningar i nacke och axlar är en vanlig orsak till huvudvärk. Dessa muskler mjukas upp med hjälp av massage.

Använder du en massagepistol?

  • Innan loppet: kör på högsta nivån, men tryck inte. Låt den glida över musklerna för att värma upp dem.
  • Efter loppet: Låt inte musklerna bli kalla och stela utan satsa på massage och låt kroppen avgöra vilka muskelgrupper som behöver en extra behandling. Börja på lägre hastigheter och låt kroppen styra vad som känns bäst. Öka sedan hastigheten allteftersom.