Artikel

Äntligen dags för Cykelns dag

2017-05-12

Bakverk, maträtter och andra märkliga fenomen har en given plats i kalendern. För femte året i rad har även cykeln en alldeles egen dag. Under lördagen firas Cykelns dag runt om i hela Sverige.

Bakom initiativet Cykelns dag står Cykelbranschen, branschorganisationen för alla stora cykelleverantörer och distributörer i Sverige.  Syftet är att få fler svenskar att använda cykeln både som transportmedel och nöje.
– Vi har med avund tittat på Kanelbullens dag. Varför ska kanelbullen ha en egen dag där man ska käka sig tjock? Vi står i stället för något bra, säger Joakim Stenberg från Cykelbranschen.
Genom att lägga dagen i maj blir Cykelns dag inte bara en manifestation för cykeln och cyklandet, det blir även en sorts kick-off på cykelsäsongen.
– Vi vill slå ett slag för kvalitetscykeln, det vill säga att man köper sin cykel hos en traditionell återförsäljare och där får den monterad, testad och färdig att använda.

Cykelns dag arrangeras för femte gången och uppmärksammas runt om i Sverige med olika evenemang på lokala torg eller parker. I Eskilstuna, exempelvis, firas Cykelns dag på Fristadstorget med bland annat BMX-uppvisning, cykelauktion och trafiksäkerhetsbana för barn.
– Vi har sagt att det här inte blir något stort på ett år, utan att vi måste bygga det år för år. Det är en långsiktig vision som vi har med dagen. Men internt har vi sagt att vi inte ger oss förrän vi är lika stora som Kanelbullens dag. Där har vi lite att jobba mot, säger Joakim Stenberg.

Vad är er långsiktiga förhoppning med Cykelns dag?
– Vi hoppas att dagen ska stå med i kalendern och att det blir en riktig tradition som firar att cykelsäsongen drar i gång. Vi vill att folk ska ta tillfället i akt att se över cykeln och att det nu är dags att lämna in den på service hos sin cykelhandlare. Sedan vill vi så klart också slå ett slag för cykel som fenomen.

Läs mer om Cykelns dag på cykelnsdag.se eller på arrangörens Facebooksida.

Text: Johan Larsson
Foto: Shutterstock