#europeanchampionshiptrack2015 ???? ?? ??????????? ??????????? ?????? / All photos are available for free (please respect photo credits)! Don't forget to check Part 1 (1.000 photos) at http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10154150426879152.1073741947.646729151&type=1&l=084d94a553! © Nassos Triantafyllou Photography
Artikel

”Anonyma” landslaget på stark frammarsch

2016-11-04

Sällan hamnar svensk bancykling i rampljuset. Men faktum är att det blåser positiva vindar i det ”anonyma” landslaget.
– Vi är inte på toppnivå ännu, men närmar oss med stormsteg, säger förbundskaptenen David Mayer.

Söndagen den 6 november återinvigs utomhusvelodromen i Trelleborg. Såväl kommunen som lokala cykelföreningar har goda förhoppningar om att satsningen ska falla väl ut och att intresset för bancykling ska öka.
Förbundskaptenen David Mayer är en av många som gillar initiativet.
– Jag hoppas verkligen på en skjuts framåt, men svaret dröjer väl först till våren när det blir aktuellt att ge sig ut på banan. Förhoppningsvis kan det väcka intresset bland cykelentusiaster och framför allt hos barn. Banan i Trelleborg har en bra och säker form som lämpar sig till yngre cyklister, säger han.

Förutom rollen som förbundskapten är David Mayer instruktör på Velodromen i Falun ­– Sveriges enda inomhusarena. Han är djupt engagerad i en idrott som sällan får de stora rubrikerna – eller någon uppmärksamhet överhuvudtaget.
Trots det har Velodrom CK, tillsammans med arenaägarna, lyckats med bedriften att locka allt fler till att testa på bancykling.
– Vi har en skara människor som kommer hit regelbundet och tränar. Många åker dessutom långt, bland annat från Stockholm och Göteborg. Under säsong är våra grundkurser alltid fulltecknade och jag upplever att intresset för sporten har ökat på sistone.
Enligt David Mayer har uppemot 5 000 personer testat bancykling i Falun sedan arenan stod färdig i februari 2010.
– Svensk cykelsport har generellt sett en stor utmaning i att locka nya utövare. Bancyklingen har det extra tufft, eftersom det inte finns någon tradition inom det i Sverige.

Avsaknaden av en fixstjärna hjälper inte till heller. Men förbundskaptenen berättar att det finns en hel del lovande talanger som närmar sig toppen. Mayer spår att juniorerna Gustav Johansson och Oscar Palm går en ljus framtid till mötes, och nämner i samma andetag att det finns fler cyklister som utmanar.
– Gustav och Oscar tävlar en del internationellt och har gjort starka resultat under året. I nuläget finns det dock ingen som konkurrerar om en plats till VM eller OS, men väntar vi några år så kan det bli möjligt.

Närmast stundar ett talang- och landslagsläger i Båstad. Den 18–20 november finns Svenska cykelförbundets samtliga grenar representerat och syftet är bland annat att befästa en logisk och attraktiv utveckling – från ungdomscykling upp till elit- och landslagsnivå.
– För vår del inom bancyklingen blir det en del teoretiska kurser och träningsupplägget kommer vi att ha gemensamt med övriga grenar. Totalt finns ett 80-tal cyklister på plats och det kommer verkligen att bli spännande dagar, säger David Mayer.

Text: Freddy Berg
Foto: Svenska cykelförbundet



OS-gren redan på 1800-talet

Bancykling, eller velodromcykling som det populärt kallas, är en gren inom cykelsporten där loppen avgörs på velodromer. Dessa typer av banor har doserade kurvor för att kompensera cykelns sidkrafter vid kurvtagning.
Velodromcykling har funnits sedan 1870-talet och har funnits med i OS-programmet sedan starten 1896. För damer introducerades sporten vid OS 1988. Totalt finns tre olika tävlingskategorier med tio specifika grenar. Kategorierna är sprint/tempo, uthållighetslopp och kombinationslopp.