Alla cyklade kust till kust för att samla in pengar till Barndiabetesfonden. Anna Friborg (th) och vännen Madelene tog sig från Varberg i väst till Nyköping i öst. Anna på cykel och Madelene i en följebil bakom.
Under projektets gång har de samlat in mer än 30 000 kronor till Barndiabetesfonden.
Team Rynkeby-dräkt Tjejerna iklädda Team Rynkebys dräkt. Det var på cyklingen från Sverige till Paris som Anna och Madelene träffades för några år sedan.
Artikel

Anna cyklade från kust till kust till förmån för Barndiabetesfonden

2021-02-19

Från Varberg i väst till Nyköping i öst – på cykel. Men vad gör man inte för att uppmärksamma och samla in pengar till Barndiabetesfonden?

Anna Friborg hittade cyklingen för sex år sedan när hon blev antagen att cykla med Team Rynkeby till Paris. På resan hittade hon också en ny vän i Madelene Thomsen. Sedan dess har de cyklat på olika håll, tills nu när de kände att det var dags att göra någonting tillsammans.
   – Jag råkar vara en person som vill göra min egen grej när det gäller cykling. I det här fallet blev det ett soloprojekt i duoform där vi ville sticka ut lite grann, säger Anna.
   – Genom åren har jag cyklat många mil i solskenet, men det här året har jag lovat mig själv att bli en allväderscyklist på långa sträckor.

Naturligt med insamling

Med en lillebror som har lidit hårt av diabetes typ 1 genom hela uppväxten har Anna fått följa sjukdomen på nära håll. Och i somras insjuknade Madelenes son i samma sjukdom.
   – Vi har funderat på det här under en längre tid nu och kände att vi ville göra något tillsammans. Diabetes är något som påverkar hela familjen och sättet man lever på, en hemsk sjukdom. Därför blev det naturligt att vi skulle satsa på en insamling till Barndiabetesfonden under projektets gång, säger Anna.

Berätta hur det är att leva med sjukdomen på nära håll?
– Det är klart att vården och kunskapen ser annorlunda ut i dag jämfört med på 1980-talet, när jag och min bror växte upp. Han har fått leva ett kraftigt begränsat liv där vi i familjen har fått anpassa oss efter hans schema och rymt. Det är en dygnet runt-sjukdom och gör man inte rätt är den livshotande, säger Anna.

Son insjuknade som 16-åring

För Madelenes del är diabetes typ 1 en färskare upplevelse.
   – Det är jättetufft. Min son är 16 år och har läst en del om sjukdomen, bland annat att den kan förkorta livet. Det har fått honom att ibland tänka väldigt dumma tankar. Hjälper vi inte honom har han inget liv, säger hon.
   – Därför vill jag verkligen att det här ska nå ut. I samhället i dag är det väldigt mycket fokus på cancer, med all rätt, men just diabetes typ 1 är alldeles för lite i ropet, trots att så många drabbas.

Tjejerna lämnade hemstaden Varberg under måndagen. Anna på en stabil och heldubbad vintercykel och Madelene i servicebil bakom.
Första etappen gick till Jönköping. Därifrån fick de uppleva delar av Vätternrundan, fast i motsatt riktning.
   – Det var otroliga vyer, solen kom fram och jag njöt även om det gick uppför. Jag fick verkligen tid att se mig om på ett sätt man inte gör under Vätternrundan.

Samlat in långt över målet

När Cykla.se får tag på Anna och Madelene har de precis nått målet i Nyköping. Men insamlingsmålet, att få in 10 000 kronor till Barndiabetesfonden nådde de långt tidigare.
   – Vi fick precis höra att vi har lyckats samla in mer än 20 000 kronor, säger Anna.
   – Det känns helt överväldigande. Utöver det har vi fått massor av fina ord och pepp längs vägen. Vi känner en otrolig värme och uppskattning. Vi ville nå ut och öka medvetenheten, få folk att bli nyfikna, och det har vi lyckats med.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat

Edit: vid publicering av artikeln är insamlingen uppe i 30 000 kronor.

Från kust till kust

Anna och Madelene tog sig mellan Varberg och Nyköping med stopp i Jönköping och Linköping mellan den 15 och 17 februari. Målet var att uppmärksamma och skapa medvetenhet kring diabetes typ 1. Under projektets gång har de samlat in pengar till Barndiabetesfonden och startat en lokal förening i Halland.

Vill du bidra till tjejernas insamling? Klicka in här och läs mer om projektet. Skickar du in ett bidrag är du med i en tävling om cykelkläder från SIGR. Insamlingen pågår till och med den 21 februari.

Diabetes typ 1

Typ 1-diabetes är en kronisk sjukdom som utvecklas för att bukspottkörteln har slutat producera insulin på grund av en autoimmun reaktion. Kroppens immunförsvar förstör då de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Insjuknandet sker vanligtvis under barn- och ungdomsåren, men kan även ske i vuxen ålder. I dag lever 50 000 personer med typ 1-diabetes i Sverige och varje år insjuknar 900 barn och lika många vuxna.