Elis Bönner och Arvid Svensson genomförde den korta distansen av MTB-Vättern förra året. I sommar är de tillbaka för att ta sig an den längre.
MTB och orientering är de sporter som gäller för Rimforsa-killarna.
Artikel

14-åriga orienterare siktar högt

2019-04-08

Kompisarna Elis Bönner och Arvid Svensson gjorde loppdebut när de cyklade MTB-Vättern förra året. Då satsade de på den 25 kilometer långa banan. I sommar är de tillbaka – men då för den dubbla sträckan.
    – Nu är vi ett år äldre och vill satsa högre för att få en utmaning, säger Arvid.

Egentligen är det orientering som går först för 14-åringarna Elis och Arvid. Men när Elis kusin berättade att han skulle cykla MTB-Vättern med sin mamma bestämde sig vännerna för att göra detsamma. De bor i Rimforsa, några mil söder om Linköping, och berättar att det finns ett gäng fina MTB-spår att cykla på i närheten.
    – Vi har cyklat ganska mycket sedan tidigare, men det här skulle bli det första stora loppet, säger Elis.

De beskriver banan som väldigt rolig att cykla på och favoritavsnittet var motocrossbanan på Dunteberget. Men mitt under loppet skedde något som de hade hoppats få slippa.
    – Vi fick punktering. Som tur var hade vi en extraslang i sadelväskan så det var bara att slänga på den nya slangen och cykla vidare, säger Arvid.

Väl i mål möttes de av en ordentlig överraskning. Förutom mängder av påhejningar och jubel från publiken väntade en intervju precis vid mållinjen.
    – Det var riktigt maffigt. Vi cyklade i våra orienteringströjor som är från 1980-talet och på dem står det Björkfors GOIF. Speakern frågade vad det var för tröjor och då fick vi berätta att vi är orienterare och att det var vår klubb som vi fick tröjorna ifrån, säger Elis.

Förra året satsade killarna alltså på MTB-Vättern över 25 kilometer. I år däremot spänner de bågen och har anmält sig till den dubbla distansen.
    – Det var ganska lagom förra året, det blev liksom ett test för att se om vi orkade. Nu är vi ett år äldre och vill satsa högre för att få en utmaning. Vi vet att vi klarar 25 kilometer galant, så vi testar det längre loppet den här gången för att få en ännu större utmaning, säger Arvid.

Vad de gillar bäst med mountainbike är de överens om.
    – Farten och att utmana sig själv är roligast. Sedan är det även bra träning för oss orienterare. Det är verkligen hur kul som helst, säger Elis.
– Målsättningen är att cykla hela Vätternrundan någon gång, säger Arvid.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat

Vill du cykla MTB-Vättern? Det finns fortfarande platser kvar. Passa på att anmäla på Mina Sidorvatternrundan.se.


Arvid Svensson

Ålder: 14 år.
Bor: Rimforsa.
Intressen: MTB och orientering.
Roligast under MTB-Vättern 2018: ”Det roligaste var banan, farten och allt folk som stod och hejade på oss”.

 Elis Bönner

Ålder: 14 år.
Bor: 
Strax utanför Rimforsa.
Intressen:
MTB och orientering.
Roligast under MTB-Vättern 2018: ”Allt folk som jublade och att det var vårt första stora lopp. En frän grej var även sportdryckstationen där de sprang bredvid och gav oss dryck. Sånt ser man mest på tv under Vasaloppet och liknande”.