Video

Jultradition: Se om Den siste pionjären

På juldagen 2020 släpptes filmen om den siste pionjären Stig Johansson, då 75 år, som är den enda som har cyklat samtliga Vätternrundan sedan starten 1966. Nu har du chansen att se filmen igen här på Cykla.se.

Varje år står han där på startlinjen i Motala – med träskor på fötterna, slitna jeans, karakteristiska mössa, gamla Husqvarna-cykel från 1930-talet och inte minst bandspelaren där bak. Stig Johansson är en unik person på många sätt. Men framför allt är han ensam om att cyklat Vätternrundan 56 gånger – för självklart genomförde han loppet även i somras.

I dokumentärfilmen får du lära känna ensamvargen från Fagersanna, som med sitt stora hjärta och samhällsengagemang har blivit en stor profil i hemtrakten runt Tibro i Västergötland.

Vi träffar Stig hemma i Fagersanna, på Lundbergs möbler där han jobbar, i ishallen och när han förbereder skidspåret inför vintern. Vi får också möta människor i hans omgivning som berättar om den levande legendaren och vad han betyder såväl för dem som för bygden. Vi följde också med honom runt sjön sommaren 2020 – då han fick göra loppet på egen hand med anledning av covid-pandemin.

Sätt er ner i soffan och njut av 44 minuter med Stig Johansson.

Filmen är producerad av Mediaspjuth och Vätternrundan.