Anna Beck efter VM-guldet på tempo. Nu siktar hon på höga valörer även i Paralympics. Anna Beck efter VM-guldet på tempo. Nu siktar hon på höga valörer även i Paralympics.
Sveriges cykeltrupp till Paralympics. Sveriges cykeltrupp till Paralympics. Från vänster: Anna Beck, Daniel Strandberg, Henrik Marvig och Louise Jannering.
Artikel

Svensk cykelkvartett kör för guld i Paralympics

2021-08-23

Nära Paralympics startar i Tokyo den 24 juli har Sverige 26 aktiva på plats.
    Fyra av dem är uttagna till spelens cykeltävlingar, varav tre gör debut i så här stora tävlingssammanhang.
    – Självklart är drömmen att vinna guld, säger Anna Beck, en av cyklisterna i kvartetten.

Med totalt fem guld, ett silver och ett brons på para-VM, varav de två senaste gulden vanns så sent som i juni i Portugal, är Anna Beck en av storfavoriterna till att cykla hem guld även i Tokyo.
    Och hon har haft tid att ladda inför det kommande äventyret. Hon blev uttagen till truppen redan i november 2019.
    – Det har varit en lång väntan, men samtidigt väldigt roligt att ha det som ett mål att arbeta mot. Det har känts som en trygghet för mig. Samtidigt älskar jag min idrott och det i sig är en stor motivationsfaktor.

Anna tillhör världseliten

Anna Beck drabbades som 25-åring av den obotliga och ovanliga nervsjukdomen Charcot–Marie–Tooths sjukdom (CMT). En neuromuskulär diagnos som gör nervbanorna svagare, vilket i sin tur påverkar muskler och balans.
    Men sjukdomen stoppade henne inte från att prova cykelsporten och nu tillhör hon världseliten.
    – Självklart drömmer jag om att vinna guld, men det är många starka tjejer på plats, så det gäller att man har en dag där allt klaffar. Och det är en tuff bana som väntar, vi har varit där och cyklat.
    – Den stora utmaningen blir värmen, vem kommer att orka längst? Men jag har hållit i gång kroppen i tre månader för att vänja mig, bland annat genom att träna i en bastu.

Hur går tankarna inför ditt första Paralympics?
– Egentligen försöker jag hålla nere tankarna och inte dra allt för stora växlar över att jag ska åka dit. Men visst känns det fantastiskt roligt. Som paracyklist är Paralympics det största eventet och det kommer säkerligen att bli ett ståhej med allt som sker runt omkring.

Anna kommer att cykla i tre lopp, både på landsväg och på bana.
    – Grenarna som jag satsar mest på är bana 3 000 meter och tempoloppet. Linjeloppet vet jag inte riktigt hur det kan gå, men jag kommer att göra allt för att även det loppet ska bli bra.
    – Tävlingsmässigt känner jag mig stark och de två senaste VM-gulden är verkligen ett kvitto på att vinterträningen har fungerat bra.

Tajt kvartett som representerar Sverige

Förutom Anna är även Louise Jannering, Sigtuna Märsta Arlanda CK och Daniel Strandberg, CK Bike4Life i Växjö debutanter i truppen. Av den uttagna kvartetten är det bara Henrik Marving från Jönköpings CK som har meriter från Paralympics.
    – Vi har inte kunnat träffas så mycket på grund av pandemin, men det är verkligen ett tajt lag trots allt. Henrik, med sin erfarenhet, har verkligen visat att han har där att göra och vi andra ska göra så gott vi bara kan.

Den svenska truppen åkte till Tokyo den 16 augusti och Anna är laddad.
    – Jag har tränat mycket på hemmaplan och har sparrats av både min man Patrik, min tränare Lars Myrberg och våra kompisar. Jag är otroligt stolt över att få åka till tävlingen och ska göra allt när det är dags att tävla.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Karl Nilsson/Sveriges Paralympiska kommitté

Paracykling

Paracykling är för personer med fysiska funktionsnedsättningar samt synskadade/blinda. Sporten har sin början på 1980-talet och har sedan dess vuxit sig stark i Europa och Nordamerika. Landsvägscykel har funnits med på det paralympiska programmet sedan 1984.

Det finns inga åldersklasser i paracykel, utan alla från 16 år kan tävla såväl nationellt som internationellt.

Fyra tävlingsklasser

  • Tandem: Cyklister som är synnedsatta cyklar på en tandemcykel med en pilot. Piloten sitter fram och har inte någon synnedsättning.
  • Handcykel: Amputerade eller förlamade.
  • Trike: Cyklister med neurologisk eller muskulär nedsättning som påverkar deras balans och koordination.
  • Race-cykel: Cyklister med amputering, neurologisk eller muskulär nedsättning. Cykeln får modifieras efter behov.

Cykel i Paralympics 2021 (svensk tid)

  • 25 augusti, 03.00–08.25: Velodrom (Anna Beck)
  • 26 augusti, 03.00–05.00: Velodrom (Louise Jannerling)
  • 27 augusti, 03.00–09.30: Velodrom (Henrik Marvig)
  • 28 augusti, 03.00–06.15: Velodrom (Louise Jannerling)
  • 31 augusti, 01.00–10.15: Landsväg (Anna Beck, Louise Jannerling, Daniel Strandberg)
  • 2 september, 02.30–09.45: Landsväg (Henrik Marvig, Daniel Strandberg)
  • 3 september, 02.30–09.45: Landsväg (Anna Beck, Louise Jannerling)

Med reservation för eventuella ändringar.