Ylva Thorsson vill rädda Vättern, genom att cykla. Under året ska hon trampa 300 mil och uppmärksamma vikten av att skydda sjön. Ylva Thorsson vill rädda Vättern, genom att cykla. Under året ska hon trampa 300 mil och uppmärksamma vikten av att skydda sjön.
Ylva Torsson vill rädda Vätterns vatten För Ylva är årets cykling ett projekt som ingår i kursen Framtidens by om hållbar utveckling på Karlskoga Folkhögskola.
Artikel

Ylva vill rädda Vätterns vatten – genom cykling

2021-06-08

Årets Vätternrundan är som bekant flyttat till september. Men Örebrotjejen Ylva Torsson har redan tjuvstartat. I slutet av maj cyklade hon runt sjön på egen hand – som en fyradagars semestertur.
    – Det var så härligt, säger hon.

För ett år sedan var det troligtvis en osannolik tanke att Ylva Torsson skulle cykla cirka 50 mil på bara fyra dagar. Det var nämligen först i höstas, när hon skaffade sig en hybrid, som Ylva upptäckte tjusningen.
    – Jag hade aldrig cyklat direkt innan. Men det var nog den allmänna cykeltrenden som gjorde att jag köpte en och fick verkligen mersmak, säger hon.

Tio Vätternrundor under 2021

Samtidigt gick hon kursen Framtidens by om hållbar utveckling på Karlskoga Folkhögskola och fick i uppdrag att göra ett långsiktigt projekt över hela året. Efter lite funderande kom hon på temat: Rädda Vättern 2021 300 mil.
    Projektet innebär att hon ska cykla 300 mil – tio Vätternrundor – under 2021 och samtidigt lyfta vikten av att skydda sjön.
    – Jag upptäckte föreningen Aktion Rädda Vättern, som verkar för Vätterns hälsa. De var så proffsiga, duktiga och inspirerade. Jag har inte varit så engagerad i miljörörelser tidigare, men det här var angeläget. Jädrar vad mycket det finns att ta tag i, Vättern används som dricksvattentäkt av så många, säger hon.

Cyklade Örebro tur och retur

I slutet av maj gav hon sig i väg på en av de längsta etapperna under projektets gång. En fyradagarstur på egen hand runt Vättern – Örebro tur och retur.
    – Det gick jättebra och var superkul. Jag har åkt på massa småvägar, kollat Roadfinder och bara kört de allra finaste lederna. Det är häftigt att lära känna småorterna på landsbygden och hitta nya ställen, säger Ylva och fortsätter:
    – Cykling är så bra på det sättet. Att man tar sig så långt och får se så mycket. Sedan behöver man ju inte ha något dåligt samvete heller. Det var så härligt, med alla dofter och några insekter som liftade längs vägen. Hela naturupplevelsen.

Blir det en riktig Vätternrundan så småningom då?
– Kanske. Men det är ju såååå långt att cykla på en dag. Men det är lite roligt det där, i början var åtta mil jättelångt. Nu har jag klarat femton utan problem. Jag har en kompis på jobbet som har cyklat loppet, och jag har många gånger frågat hur det har varit…

Och vad har hen sagt?
– Att det går lätt och att jag ska lära mig att cykla i klunga för att få upp lite högre tempo.

Oavsett om det blir deltagande i världens största cykelmotionslopp i år eller inte är hon helsåld på att cykla och det kommer att bli mer av den varan. Kanske en repris på hennes egen version av Vätternrundan redan i höst.
    – Jag funderar på att göra samma sväng då. Bland annat för att jag hjälpte till att sätta potatis när jag passerade Skärstadalen den här gången, det hade varit kul att vara med och ta upp dem också.
    – Sedan vill jag uppmuntra till att bli medlem i Aktion Rädda Vättern och om någon vill hänga på projektet Rädda Vättern 2021 300 mil vore det jättekul, avslutar Ylva.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Ylva Torsson

Ålder: 33.
Bor: Örebro.
Yrke: Biomedicinsk analytiker.
Familj: Sambo med hund.
Intressen: ”Trädgård.”
Dold talang: ”Cyklar gärna enhjuling.”