Vintercyklingens dag i Uppsala Uppsala tog hem förstaplatsen i den globala tävlingen Winter Bike To Work Day i fjol. Även i år ligger kommunen bra till för en topplacering.
Artikel

Därför lyckas Uppsala locka så många vintercyklister

2021-02-12

Att Uppsala är en cykelstad råder det inga tvivel om, även under vintern. Faktum är att kommunen blev bäst i världen när Vintercyklingens dag arrangerades i fjol. Och även i år ligger den i toppen.
– Vi har en gedigen cykelinfrastruktur och gör mycket för att underlätta för både vintercykling och cykling året runt, säger Emma Henning, trafikplanerare i Uppsala.

Idag, den 12 februari, firas Winter Bike To Work Day. Eller Vintercyklingens dag, som vi kallar den i Sverige. Initiativet startades redan 2013 i Kanada och har nu fått fäste över hela världen. Inte minst i Sverige.
    Inför den stora dagen ligger Göteborg, Linköping och Uppsala topp tre i tabellen.
Förra året fick Uppsala kommun flest invånare att registrera sina cykelresor under aktivitetsdagen av alla världens städer.
    – Det var jättekul att så många var med och att vi fick ett så stort engagemang på sociala medier. Vinsten visar att våra satsningar ger resultat och leder till en ökning av hållbart resande, säger Emma Henning.

I Sverige är det branschorganisationen Svensk Cykling som står bakom den nationella satsningen. I år under devisen ”Stoppa smittan. Börja cykla”.
    – Just nu är cykeln ett sätt att ta oss bort från covid-19, säger Klas Elm, vd.
    – Det går att cykla året runt. Därför är det glädjande att så många kommuner nu sopsaltar sina cykelvägar trots att det har kommit mycket snö.

Jobbar aktivt för att förenkla vintercykling

Fjolårets framgångar i Uppsala hade en rad olika förklaringar. Att kommunen arbetar aktivt med sopsalning, halkbekämpning och att sprida alla fördelar med vintercykling är tre av dem. Men enligt Emma Henning var nätverket Cykelvänlig arbetsplats en viktig framgångsfaktor.
    – Vi har 95 arbetsplatser som är medlemmar och fick dem att sprida vårt material och budskap. De uppmanades att utmana varandra, andra och att genomföra olika aktiviteter kopplat till vintercykling.

En annan del i satsningen var att hålla aktiviteter på stadens gator. Något som blir svårare i år.
    – Tyvärr kan vi inte ha någon fysisk aktivitet på grund av pandemin. Men förra året gjorde vi en egen twist på dagen, som arrangerades på Alla hjärtans dag. Vi kallade det för ”Älska cykling” och spred extra kärlek till alla cyklister, bland annat genom att dela ut reflexvästar.

Hur får ni folk att registrera sin cykling på Vintercykligens dag?
– Att nå ut med alla fördelar med cykling året om är något vi arbetar med dagligen. Bland annat har vi skapat en film som vi sprider i flera kanaler och köpt platser på stortavlor i kommunen. Utöver våra kommunikationsinsatser arbetar vi kontinuerligt med att underhålla kommunens cykelinfrastruktur, säger Emma.

 Vilket är ditt bästa tips till andra kommuner som vill få fler att vintercykla?
    – Att använda redan etablerade nätverk. Många kommuner jobbar redan med Cykelvänlig arbetsplats och det är en jättebra arena för att nå såväl arbetsgivare som arbetstagare. Får man dem att skapa en kultur kring cykling och lobba för att få fler att ge sig ut är mycket vunnet, säger Emma.

Vintercykligens dag

Vintercyklingens dag är den svenska delen av den globala aktivitetsdagen Winter Bike To Work Day, som infaller den andra fredagen i februari – i år fredagen den tolfte. I år är andra året som dagen arrangeras av Svensk Cykling, med ekonomiskt stöd från Trafikverket. Det globala initiativet startades i Kanada, 2013.

Topplista

Placering, stad, land, antal registrerade cyklister

1 Uppsala, Sverige, 203
2 Izmir, Turkiet, 164
3 Linköping, Sverige, 158
4 Göteborg, Sverige, 153
5 Hamilton, Kanada, 106

10 Umeå, Sverige, 82
11 Falun, Sverige, 78
16 Stockholm, Sverige, 46

Lista uppdaterad torsdagen den 11 februari klockan 15.00.

Se hela leaderboarden här!