Den 14 februari firar vi från och med i år Vintercyklingens dag. Ett initiativ från Svensk Cykling, Hjärt-Lungfonden, Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder. Dagen är en del av internationella Winter Bike to Work Day.
Artikel

Ut och njut under Vintercyklingens dag

2020-02-10

Slår ditt hjärta för vintercykling? Då har du anledning att fira den 14 februari lite extra. Då är det nämligen dags för Vintercyklingens dag.

Winter Bike to Work Day har arrangerats den andra fredagen i februari sedan 2013. Nu har den spridit sig till Sverige och i år firar vi därför Vintercyklingens dag. I nuläget ställer var tredje cyklist in sin hoj under vinterhalvåret, men förhoppningen är att satsningen ska förbättra villkoren för alla som vill cykla året runt.
   – Dagen är till för personer som vill visa sin vilja att cykla på vintern och för att kommuner ska kunna visa vad de gör för att fler ska kunna cykla året runt, säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling.

Känns årets datum bekant? Inte konstigt. Den 14 februari, som dagen infaller på i år, firar vi nämligen Alla hjärtans dag. Det tycker Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, är ett väldigt passande sammanträffande.
   – Cykling är en hjärtesak. Forskning visar att daglig cykling minskar risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Därför vill vi göra det lättare för fler att cykla under hela året. Det för att få fler friska hjärtan att slå, säger hon.

Det är Svensk Cykling, som tillsammans med Hjärt-Lungfonden, Cykelfrämjandet och flera av kommunerna i Svenska Cykelstäder, står bakom initiativet.

Till Winter Bike to Work Day arrangeras också en tävling mellan världens städer. Där gäller det att ha flest vintercyklister på vägarna.
   – Vi hoppas att många svenska kommuner satsar extra för att ha cykelvägarna i toppskick under dagen. Då skulle flera svenska kommuner kunna placera sig i topp i tävlingen, säger Lars Strömgren, ordförande för Cykelfrämjandet.

I fjol tog Denver, som just nu ligger tvåa, hem guldmedaljen i tävlingen. Bästa kommunen i Sverige blev Luleå, som slutade på plats 17. Till dags dato återfinns flera svenska städer på topplaceringar. På fjärde plats ligger för tillfället Uppsala, tätt följt av Sundsvall, Umeå, Falun och Linköping. Storstäderna Göteborg och Stockholm hittas på tolfte, respektive fjortonde plats.

Foto: Pressbild

Vintercyklingens dag
Den svenska delen av globala aktivitetsdagen Winter Bike To Work Day, som infaller den andra fredagen i februari varje år. Den 14 februari arrangeras dagen för första gången i Sverige av Svensk Cykling.
» Mer information och registrering till Vintercyklingens dag. 
» En uppdaterad leaderboard hittar du här. 

Kommuner och organisationer med aktiviteter kopplade till dagen
Eskilstuna, Falun, Jönköping, Karlskrona, Karlstad, Kiruna, Kungsbacka, Linköping, Lund, Sundsvall, Uppsala, Västerås, Region Halland, Region Uppsala, Västra Götalandsregionen och Cykelfrämjandet Stockholm.