Isak Orrhult i aktion med BMX-cykeln.
Isak Orrhult.
Artikel

Isak Orrhult tillbaka i Motala – med högt mål

2019-09-05

I fjol kom han trea när BMX gjorde entré på Vättern Bike Games-programmet. Den här gången hoppas Isak Orrhult nå en ännu bättre placering.
    – Det kommer vara riktigt hög nivå på tävlingen, men jag vill komma högre upp på pallen i år, säger han.

Att få tävla på hemmaplan i Half pipe BMX är inget som hör till vanligheten för de svenska BMX-åkarna. I år handlar det om en knappt handfull tillfällen. Därför är Isak Orrhult extra taggad på Vättern Bike Games i mitten av september. Särskilt som han fick mersmak efter förra året, när sporten var med på Vätternrundans arenatävling för första gången.
    –  Det var jätteroligt. Det var mycket folk som var där och kollade och det gick väldigt bra. Bra ramper och alltihop var bra uppstyrt, säger Isak.

Han upptäckte BMX-cyklingen när han som 11–12-åring såg några äldre killar på området där han bodde både bygga ramper och briljera med snygga hopp.
    – Jag testade och blev sjukt intresserad. Jag började visserligen först med racing, men märkte ganska snabbt att det var roligare att hoppa runt. Samtidigt är det många cykelstjärnor som kommer från Uppsala också, och det gjorde att man såg vad de gjorde på ramperna här runt omkring.

Nu är han själv en av de bästa i Sverige. Och på Vättern Bike Games hoppas han kunna inspirera andra till att pröva på sporten. Att folk ska komma till Bondebacka i Motala och kolla på BMX-tävlingen, det rekommenderar han verkligen.
    – Det brukar vara en populär publiksport, som många lockas till. Folk tycker ofta det vi gör är galet. Efter tävlingar är det en hel del som kommer fram och frågar hur vi vågar göra allt, säger Isak och skrattar.

Ja, hur vågar ni?
– Det är bara mängdträning det handlar om. Man gör tricksen så många gånger att det blir tråkigt och man måste gör det lite läskigare. Haha.

Nästa år gör BMX debut på det olympiska programmet, något som Isak Orrhult applåderar och ser fram emot. Även om 21-åringen själv inte kommer med redan till Tokyo.
    – Vissa BMX-åkare är lite tveksamma till OS, men jag ser det bara som ett plus egentligen. Det har aldrig funnits särskilt mycket pengar i vår sport, men nu kommer vi att synas mer och bli mer intressanta. Det leder till fler tävlingar, vilket i sin tur gör att ännu fler lockas till sporten, säger han och fortsätter:
    – Nästa år kommer jag inte kunna kvala in, men till 2024 kan det finnas en chans. Det hade varit sjukt kul.

Men först väntar Vättern Bike Games. Att Isak ska rå på Sverigeettan, och OS-satsande, Jacob Nedler på Vättern Bike Games tror han inte. Men där bakom ser han en öppning.
    – Det blir svårt att sparka ner Jacob från toppen. Men jag siktar på att komma bättre än förra året, även om det kommer ännu fler åkare i år – och att det lär bli en väldigt hög nivå. Men det är kul att pusha sig själv också.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


Half pipe BMX

Half pipe BMX, eller miniramp, är en bedömningssport där åkarna ska göra så många och så feta tricks som möjligt på en begränsad tid. Under Vättern Bike Games kommer åkarna delas upp i grupper (3 till 5 åkare/grupp) och varje grupp får en gemensam session på 10 minuter. Under denna session ska varje åkare genomföra tre individuella åk á 45 sekunder. Avslutningsvis får varje åkare i gruppen göra sitt sista trick. Därefter är det domarna som avgör vem som lyckats bäst!


Vättern Bike Games

En arenatävling den 14 september på Bondebacka i Motala där MTB-cykling för alla åldrar och nivåer står i fokus. Allt från Minivättern MTB till Team Challenge 4, 8 eller 12 timmar. Dessutom tävling i half pipe BMX, ett prova-på-område med pumptrack och mycket mera! Cykel- och folkfesten som arrangeras av Vätternrundan kommer i år anordnas på Bondebacka, i hjärtat av Motala.