Som idrottare, motionär eller elit, är det mentala tänkandet A och O för att lyckas. Det handlar om att få hjärnan och kroppen att arbeta tillsammans med dig – inte emot dig.
Maria Nilsson i Hallstahammar startade Hjärnvilja för tio år sedan. Som före detta elitidrottare inom kampsport vet hon vad som krävs när kroppen skriker av trötthet.
När ska jag mentalt börja ladda inför Vätternrundan?
– När du trycker på anmälningsknappen. 30 mil är en tuff match att gå om du inte är van elitidrottare och då gäller det att vara förberedd, att du har gjort din läxa.
– Allt handlar inte bara om cykling. Äta, vila, styrketräna, massage, öva klungkörning och att läsa på om banan är viktiga aspekter att ha med i det mentala bagaget.
Är det viktigt att dela upp loppet mentalt?
– Du har sett dig själv cykla i mål och hört publiken. Det är långt, men det är värt det och det är dit du ska. Det handlar om att ge dig själv uppskattning och peppning. Och så ska du resonera från start. Ha strategin klar om hur du har tänkt dig loppet.
Hur ska jag tänka om jag känner av en skada innan loppet?
– Är träningsschemat rätt anpassat? Har du tränat fel eller för hårt? Lyssna på kroppen och lås dig inte vid ett specifikt upplägg. Kanske måste du ändra arbetssätt? Ett tips är att föra träningsdagbok för att se när skadan/smärtan uppstod.
Vardagspusslet med familj, jobb och träning kan också spöka?
– Har du sambon, partnern, familjen med dig? Försök inkludera i stället för att exkludera. Träningen får inte ske på bekostnad av något, så ge dig utrymme att slappna av ibland. Du är inte värdelös om du inte har 100 träningsmil i benen.
Trötta och ömma muskler lär ju göra sig påminda under loppet..?
– Ät och drick i tid! Hjärnan behöver socker, så se till att hela tiden fylla på lagret. Kroppen vill jobba för dig, den är din kompis, men säger ifrån när energin tryter.
– Det låter klyschigt, men sätt hjärnan på paus. ”Hjärnan, jag hör dig och nu har du fått påfyllning, men vi pratar efter loppet.”
Men om nu känslan av ”Vad har jag gett mig in på?” smyger sig på?
– Dyker problem upp och misstron växer, så fokusera på hjälpen som kommer. En kedja som har hoppat av kommer att fixas, liksom en punktering. Fokusera på hjälpen, på peppning, på det positiva. Det är grunden till mentalt välbefinnande.
Text: Thomas Bergkvist
Foto: Shutterstock och Privat
Mer tips
Här har du några andra artiklar där du får bra tips om hur du förbereder dig mentalt inför loppen:
- I huvudet på en cyklist – Intervju med Johan Plate, en av Sveriges mest kända mentala rådgivare
- Skippa ångesten – Vätternrundan är roligt – Intervju med Rune Gustafsson, som driver Team Individ & -ledarutveckling AB och har klienter som Stina Nilsson, Daniel Tynell, Calle Halfvarsson och Jenny Rissveds med flera.