Artikel

I huvudet på en cyklist

2016-05-19

Att cykla 30 mil sliter inte bara på kroppen. Även knoppen tar mycket stryk. Men det finns knep. Johan Plate är Sveriges mest kände mentale rådgivare och för Cykla berättar han hur man ska tänka när backarna blir tyngre och motvinden värre.

Johan Plate driver flera företag, jobbar med landslag, elitlag, elitaktiva och har skrivit ett flertal böcker om mental träning. Intresset uppkom i början av 1980-talet i Stockholms västra förorter.
– Jag jobbade som idrottslärare och i en klass hade jag 25 elever med totalt 16 nationaliteter. Jag såg att barnen hade resurser som de själva inte visste att de hade. Vi jobbade mycket med koncentrationen och det gjorde att de så småningom klarade sig bättre i skolan.

Tänker folk för lite på den mentala biten?
– Ja, visserligen blir det bättre och bättre men förhållandevis tänker man för lite på det.

Hur ska man förbereda sig för Vätternrundan?
– Det är nog inte många av förstagångscyklisterna som har cyklat 30 mil i ett sträck tidigare. De som åker första gången har svårt att sätta sig in i vad som krävs. Det vanligaste felet är att man bara tränar när det är fint väder, ge dig ut när det är åska och drivvindar i stället. Man måste träna oberoende av väder, säger Johan Plate och syftar på det faktum att vädret ofta varierar väldigt mycket under en runda.

Hur ska man tänka under loppet?
– Man ska inte tänka på det som ett långt lopp på 30 mil. För att det ska bli lättare mentalt är det bättre att tänka på det som tio lopp. Sedan ska man helst ha cyklat fulldistans en gång innan, allt för att känna på hur det är. Det skulle jag rekommendera som mental beredskapsträning.

Johan Plate berättar att det inte är nödvändigt att man cyklar 30 mil på en gång. För att få ut maximalt bör man dock göra det under max tre dagar. Helst ska man då cykla några extra mil så att man känner att man är redo för ett långlopp.
– Ur ett mentalt perspektiv skulle jag lägga in mat och dryck som belöning. ”Efter tre mil får jag äta och dricka”. Vi gör det ofta rätt osexigt – det är bättre att göra det lustfyllt, då orkar man mer. Man kan göra sina kostintag till en liten fest.

Det är lätt att man tillför energi efter att man har kommit upp för en tung backe. Johan Plate rekommenderar i stället att man äter eller dricker innan backen – för att fylla på sina depåer och därmed klara av backen.

Vad gör man om man stumnar fullständigt?
– Kliv av cykeln. Gå 100 meter. Hjärnan är skapt för att reagera positivt på förändringar, en sådan förändring kan göra att du orkar mer. Annars kan du hoppa av cykeln och sätta dig och njuta av morgonsolen. Det kan faktiskt ge en bättre totaltid, om nu tiden är intressant, säger Plate.

Hur mycket av tröttheten sitter i huvudet?
– Väldigt mycket. Trötthetssignaler kommer långt innan man är tvungen att sluta, innan kroppen säger till hjärnan att sluta. Då gäller det att bryta mönster. Om du till exempel tvingar kroppen att lyssna på fågelkvitter längs vägen flyttas koncentrationen från tröttheten.

Kan man cykla Vätternrundan utan att vara mentalt förberedd?
– Det kan man, men det är onödigt. Då upplever du det inte alls som lika trevligt.

Text: Peter Wilsson (texten tagen ur Cykla 3/2013)
Foto: Shutterstock