Martin Söderström blev tvåa när slopestyle-SM avgjordes i fjol. I år finns han på plats i domarbåset.
Räkna med höga höjder på Dunteberget i helgen när världseliten gör upp om SM-medaljer.
Artikel

Toppnamnen deltar i slopestyle-SM: ”Tricks i absolut världsklass”

2018-09-13

Förra året cyklade världsstjärnan Martin Söderström hem en andraplats när slopestyle-SM avgjordes. I år får han känna på hur det är att arbeta bredvid, både i egenskap av domare och banbyggare.
– Nu blir det ännu lättare att göra svåra tricks, säger han.

Fjolårstvåan i slopestyle-SM, Martin Söderström, är tillbaka på Dunteberget. I år finns han dock själv inte med på deltagarlistan, utan står bredvid.
Tillsammans med Anton Thelander, också han oerhört framgångsrik inom slopestyle-sporten, är Martin handplockad som domare. Och det är en mängd olika delar de har att ta hänsyn till i bedömningen.
– Det är nog lika svårt att vara domare som det är att vara aktiv och göra alla tricks. Fart, höjd, svårighet och utförande är några av alla element som vi tittar på.
– Både jag och Anton har en bakgrund som proffscyklister. Så om inte vi klarar detta vet jag inte vem som skulle klara av det, säger Martin.

Hur bedöms ett åk?
– Poängsystemet går från 0 till 100 och först får man sätta svårigheten på hela åket och alla tricks. Antingen lägger man på eller drar bort poäng beroende på stil, hur bra man utnyttjar banan och hur kreativa tricksen är, säger Martin.

Utöver uppdraget som domare har Martin fått vara med och sätta sin prägel på banan. Tillsammans med teamet från Vätternrundan har de arbetat i flera dagar för att få till en så bra bana som möjligt.
– Det har varit en del jobb. Det har kommit växtligheter på banan från förra året som har behövts tas bort. Det kändes riktigt skönt att få vara där och ge banan lite kärlek och känna att man kan stå för att den är riktigt bra.
– De gjorde ett superbra jobb med banan förra året. Det är inte mycket som har behövts ändras, men några landningar var lite låga och svårplacerade. Så är det alltid första gången. Grunden är densamma, men nu blir det ännu enklare att göra svåra tricks.

I årets startfält hittar vi heltidsproffsen Max Fredriksson och Alexander Alanko. För att inte tala om Emil Johansson, som förra året tog hem både SM och VM i slopestyle.
– Det är helt galet hur många duktiga åkare som är med. Jag tror nästan att slopestyle är ett av de svåraste svenska mästerskapen att placera sig bra på. Det finns nog ingen annan sport där vi har så många aktiva som placerar sig så bra ute på världstouren. Sedan har vi de yngre talangerna som jag tror har stora möjligheter att skrälla.
– Publiken kan räkna med tricks i absolut yttersta världsklass. Det kommer att bli mäktigt!

Text: Johan Fransson
Foto: Emrik Jansson, Jan Kasl


Slopestyle-SM


Under två åk ska cyklisterna ta sig nedför en bana med stora hopp och andra svårigheter. Efter avslutat åk bedömer två domare hur bra man utför tricken, svårighet, stil samt helhetsintrycket. I tuff konkurrens var det världsmästaren Emil Johansson som lyckades bäst 2017 och blev den första vinnaren i slopestyle-SM. Vem som vinner den andra upplagan av tävlingen vet vi den 15 september.