Det är 16 år sedan Team Rynkeby kom till. Sedan dess har projektet utvecklats till något som engagerar alla länder i Norden. Den 7 juli förväntas samtliga lag cykla i mål på Paris gator.
– Det är inspirerande att göra gott för andra samtidigt som man gör gott för sig själv, säger Jan Aronson, som cyklar för femte året i följd.
Team Rynkeby engagerar 1 900 cyklister och 450 funktionärer fördelat på 48 olika lag från de sex nordiska länderna. Imponerande siffror. Men vad som är än mer imponerande är det fina syftet – att samla in pengar till barn med cancer och deras familjer.
– Från början var det en personalaktivitet för Rynkeby Food A/S. Ledningen på företaget tyckte att det var en fantastisk grej och det blev en återkommande evenemang i kalendern. 2011 var året då det kom till Sverige och sedan dess har det bara växt, säger Paul Chronqvist Svenson, Country Manager Sverige.
– Förra året samlade vi in 27 miljoner kronor till Barncancerfonden, vilket vi är väldigt stolta över.
Jan Aronson, lagledare för Täby-laget, cyklar i år för femte gången i följd. Engagemanget som han själv lägger ned har sin grund i att han som fyraåring hade en kompis som gick bort i blodcancer.
– Jag tycker att det här är otroligt kul. Vi blir allt mer etablerade och jag hör om företag som utmanar varandra. Från att i början ha pratat om friskvård och välgörenhet handlar mina resonemang om varför man bör vara med bara om CSR (företags samhällsansvar) nu för tiden.
– Det är inspirerande att göra gott för andra samtidigt som man gör gott för sig själv. Cyklingen är kul och fungerar perfekt som del en i det hela.
I rollen som lagledare ska han se till att hela gruppen drar åt samma håll, trots de olika förutsättningar och erfarenheter som medlemmarna har.
– Jag vill varje år hitta personer som har ett stort hjärta och blandade kontaktytor i sina olika civila roller. Vi är ute efter eldsjälarna som är villiga att lägga ned ett stort engagemang, säger han.
Täbylagets rutt ned till Paris skiljer sig från övriga lags. Lagen som kör raka vägen ned till Paris har 118 mils cykling framför sig. För Jan och gänget blir det 1632 kilometer. En siffra han inte kommer att glömma bort.
– Vi tog färjan till Świnoujście och cyklar via Berlin och Lütsen. Och det var ju år 1632 i Slaget om Lütsen som Gustav II Adolf dog. Det är lätt att komma ihåg.
– I snitt kommer vi att cykla 196 kilometer om dagen och räknar med att ha ett rullsnitt på 27–28 kilometer i timmen.
Text: Johan Fransson
Foto: Privat, Thomas Nørremark
Jan Aronson
Ålder: 61 år.
Bor: Täby.
Antal cykelresor med Team Rynkeby: Femte gången i följd.
Det bästa med cykling: ”Att det är jobbigt. Jag är en tävlingsmänniska som gillar utmaningar. Sedan tycker jag om lagsporter, och det här är verkligen ett lag jag cyklar med”.
Team Rynkeby
Team Rynkeby grundades år 2002 i Danmark, då 11 motionscyklister med anknytning till den danska juiceproducenten Rynkeby Foods A/S beslutade sig för att cykla till Paris för att se avslutningen av Tour de France. Under året ska deltagarna inte bara förbereda sig på att cykla dryga 1 200 km till Paris, utan förpliktar sig också att göra en insats för att samla in pengar till barn med cancer och deras familjer. År 2017 donerade Team Rynkeby – God Morgon 83,1 miljoner SEK till kampen mot barncancer – varav 26,7 miljoner SEK gick till Barncancerfonden i Sverige.