Hon var ett av Sveriges största medaljhopp i OS i Rio de Janeiro. Och som hon levererade. Trots att det inte blev det efterlängtade OS-guldet kom hon ifrån mästerskapet med ett nytt silver. I nummer 3/2016 fick Cykla en pratstund med Sveriges bästa cyklist.
Meriterna är många. Men det är något som saknas.
Till helgen ska silver-Emma bli guld-Emma.
Därefter kan hon börja sammanfatta den långa, framgångsrika karriären.
– Det är ingen hemlighet att det är OS-guld som är det stora målet, säger Emma Johansson.
När Emma Johansson ställer sig på startlinjen i Rio de Janeiro i sommar gör hon det med vetskapen att karriären är på upphällningen. Hon har visserligen kontrakt även nästa år med sitt proffsstall Wiggle High5 Pro Cycling, men då på halvtid och tanken är att hon ska börja varva ner.
– Jag har kontrakt och vill de att jag ska cykla ett lopp, så gör jag det. Men det kommer att bli lite mer avslappnat. I och med halvtidskontraktet kommer jag kunna göra lite andra saker, jobba med partners och sponsorer. Ge lite tillbaka för allt jag har fått genom åren. Då ska jag ha kul och hitta på sådant som jag inte har haft tid med tidigare, säger Emma Johansson.
Men helst vill hon varken blicka tillbaka på karriären som har varit eller titta för långt fram. Fokus ligger på nuet – och vad som ska hända under den här säsongen. Där satsningen på resultat är total.
– Jag ser fortfarande bara framåt och utvärderar tävling efter tävling. Det är viktigt att leva i nuet. Jag har haft väldigt kul och mött trevliga människor på vägen. Men rent prestationsmässigt hoppas jag att jag har det bästa framför mig. Om jag hade trott att jag redan hade gjort mitt bästa hade jag slutat. Jag vill nå nya mål.
För att kunna göra det bytte hon proffsstall inför den här säsongen. Från att i tre år ha varit den absoluta stjärnan i det australiensiska laget Orica-AIS är hon nu en bland många starka cyklister i det brittiska toppstallet Wiggle High5 Pro Cycling. Ett nödvändigt byte, enligt henne själv.
– Jag var tvungen att göra en förändring. Jag tror helt klart att det kommer att höja mig ett snäpp.
I det nya stallet kommer hon inte alltid vara den som behöver prestera, utan kan ibland få rollen som hjälp-ryttare. En uppgift den svenska stjärnan ser fram emot.
– Det kanske inte blir samma toppresultat från mig hela tiden. Däremot kommer det att bli det från laget. Men jag blir utmanad på ett annat sätt med bättre lagkamrater, i ett mer offensivt och starkt lag. Tidigare har jag varit ensam och blivit destruktiv. Taktiskt har jag tappat, vilket jag förhoppningsvis kommer utveckla nu. Det kommer att bli nyttigt inför OS.
Till Rio de Janeiro kommer hon som en av favoriterna i linjeloppet. Mycket sett till meriterna – med sex mästerskapsmedaljer (fyra av dem i just linjelopp) under karriären, där andraplatsen i OS i Beijing 2008 får ses som den mest minnesvärda. Det var då hon blev silver-Emma med hela svenska folket efter skrällmedaljen i linjeloppet, som också var Sveriges första i spelen. Eller skräll och skräll. Medierna hade lyft fram Susanne Ljungskog som det stora svenskhoppet. Emma själv däremot – hon var inte särskilt överraskad.
– Jag förstår inte att de i media inte har sett mig som en medaljkandidat, sade hon till Radiosporten efter loppet, med tanke på ett flertal bra placeringar i världscupen under OS-året.
Sedan dess har hon etablerat sig i världstoppen. Och varit en stor del av damcyklingens utveckling under de senaste tio åren.
– Det är väldigt stor skillnad om man jämför då och nu, menar Emma.
– Det har blivit mer professionellt och mer taktiskt. Har man inte ett taktiskt bra lag bakom sig så blir man utspelad. Och det är det som ska bli så kul nu i mitt nya lag, att vara med och få spela spelet, fortsätter hon.
Hur gör du för att öka din prestationsnivå ytterligare vid 32-års ålder?
– När man är ung är det påtagligt att man blir bättre och når nya nivåer hela tiden. Nu är det inga stora steg man tar. Jag kan egentligen inte göra fler intervaller än vad jag gör, eller träna mer. För mig handlar det mer om att vara fokuserad och optimera det jag gör.
Under våren har hon haft ett antal goda placeringar som visar att kvaliteten fortfarande finns där. Bland annat kom hon tvåa i klassiska Flandern runt i början av april och sedan blev det totalseger i Baskien runt i mitten av samma månad. Och hon drömmer om ett magiskt avslut – med ett guld i Rio.
– Det är ingen hemlighet att OS är det stora målet. Och det är en riktigt fin bana. Sista backen kommer bli otroligt tuff, det gäller att komma gott förberedd, säger hon på den norsksvenska dialekt hon har lagt på sig under åren.
För det är ju i Norge hon numera bor tillsammans med maken och tränaren Martin Vestby.
– Ja, vi har precis köpt hus också, så nu blir vi nog kvar här – ett tag till i alla fall.
Hur framtiden ser ut i övrigt för henne själv vet inte Emma. Men att svensk damcykling kommer stå sig bra, även efter att hon har lagt av – det är hon övertygad om.
– Det kommer fram yngre tjejer och det finns potential. Vi får hoppas att de får till det och vågar ta sig ut och satsa. Det går inte att sitta kvar i Sverige om man vill bli bäst, säger Emma, som gärna delar med sig av sina erfarenheter till de yngre i landslaget.
– Det är inte så att de ringer och frågar om råd. Men under VM i Richmond i höstas var jag ute och cyklade med juniorerna och då var det tusen frågor. Jag gillar att dela med mig, men än så länge har det tyvärr varit begränsat med tid. Nästa år kanske det öppnar sig mer och jag kan bli mer tillgänglig.
Text: Pierre Henriksson
Foto: BERT HAZEN/wiggle high5 pro cycling
Emma Johansson
Ålder: 32.
Bor: Tönsberg, Norge.
Yrke: Cyklist.
Familj: Maken Martin Vestby.
Intressen: ”Just nu är det inredning. Sedan blir det väldigt mycket tid på att försöka upprätthålla relationer med vänner och familj som man träffar allt för sällan. Det bästa jag vet är att gå ut och ta en kopp kaffe.”
Meriter i urval: OS-silver i linjelopp i -Beijing 2008. VM-silver 2013 (linjelopp) och 2014 (lagtempolopp). VM-brons 2010 och 2014 (linjelopp) samt 2013 (lagtempolopp). Rankad etta i världen 2013.
Aktuell: Stort medaljhopp under OS i Rio de Janeiro 2016 som blir hennes sista stora mästerskap.