Cykelleden längs Göta kanal. Mobilitetshotellet i Nordstan, Göteborg och Cykelleden Skåne. Där har ni finalisterna till Cykelplaneringspriset som delas ut i samband med Cykelveckan i Motala.
Föreningen Svenska Cykelstäder vill att det ska bli lättare att cykla och att fler ska använda cykeln som transportmedel. Visionen är att 50 procent av alla resor under fem kilometer ska ske med cykel. Som ett led i det arbetet instiftade man för tre år sedan Cykelplaneringspriset.
– Vi tyckte att det saknades ett pris för cykelplanering; inspirerande och konkreta exempel som också lyfter cykelplanering som hantverk, säger Samuel Williams, verksamhetsledare på Svensk Cykelstäder.
Vinnaren utses på Nordic Bike Expo
En av samarbetspartnerna i priset är Vätternrundan och i samband med Forum Vätternrundan den 13 juni kommer 2024 års finalister att presenteras. Vinnaren av Cykelplaneringspriset utses sedan vid Speakers Corner på Nordic Bike Expo i Motala av en välmeriterad jury.
– Priset är ett sätt för att lyfta fram initiativ och projekt som faktiskt gör det möjligt att ta sig fram på cykel på ett enklare och bättre sätt. Vi vill lyfta fram det som görs bra – så att andra kan ta efter.
Vilka är det som ska ta efter och driva dessa cykelprojekt?
– Bra fråga! Det kan vara flera aktörer och gärna tillsammans. Det kan vara kommuner, regioner, fastighetsbolag och privata företag. Det finns många som kan påverka och inverka.
Hur är det ställt med cykelprojekt i Sverige i dag tycker du?
– Det man kan säga att det görs väldigt mycket och det finns ambitiösa planer på kommunal och regional nivå. Rent konkret kan vi se flera exempel som har lett till förändring. 2023 års vinnare av Cykelplaneringspriset, Kronprinsen i Malmö, var ett projekt där man gjorde om en otillgänglig yta till en säker cykelparkering. I dag används den av upp emot 1 000 cyklister om dygnet! Det finns många sådana exempel i Sverige.
– Årets finalister är också intressanta, både för destinationsutveckling, hållbar turism och cykling i stadsmiljö.
Här är de tre finalisterna:
Nationell cykelled längs Göta kanal, Östergötland
Att cykla längs Göta kanal har blivit en populär aktivitet för både motionärer och turister. Genom riktade insatser har man väsentligt stärkt cykelbarheten längs med vattendraget. Säkerheten har förbättrats genom tydligare skyltning, separerade cykelstråk och bättre underhåll av vägar och broar. Attraktiviteten har också lyfts genom upplevelserika stopp längs vägen och cykelvänliga rastplatser och servicepunkter. Idag är det en välplanerad led, fri från biltrafik på stora delar av sträckan med jämn och välunderhållen beläggning.
Och satsningen har gett effekt. Antalet cykelturister har ökat markant vilket syns inte minst i bokningar av cykelpaket och fler övernattningar. Näringsidkare längs kanalen har också rapporterat en ökad efterfrågan på cykelrelaterade tjänster, vilket stärker leden som en hållbar besöksdestination med långsiktig effekt.
Mobilitetshotellet i Nordstan, Göteborg
Ett underutnyttjat parkeringsgarage i Nordstan, Göteborg har förvandlats till Sveriges första mobilitetshotell som öppnade i maj 2024. På mobilitetshotellet kan man boka leverans med cykel, byta batteri på sin elmoped och få service på sin cykel. Dessutom finns här ett obemannat mikrolager för hantverkare där de kan handla för att sedan ta sig ut till citykunderna med cykel. På hotellet kan också hantverkare ställa bilen gratis och låna en elcykel för vidare färd in till kunder i stan.
Mobilitetshotellet har utvecklats tillsammans med Nordstan, Göteborgs Stad och Business Region Göteborg för att öka andelen gröna och utsläppsfria transporter i Göteborgs innerstad.
Cykelleden Skåne
Cykelleden Skåne har utvecklats med fokus på trygga cykelstråk där cyklister i största möjliga mån separeras från biltrafik. Den har hög komfort och längs leden finns rastplatser, servicepunkter och möjlighet till övernattning vilket gör den tillgänglig för både vardagsmotionärer och turister.
Den har också gjort att turismen har ökat i regionen och främjar cykling både som transportmedel och fritidsaktivitet. Leden stärker cykelbarheten på ett hållbart sätt och är en förebild för framtida cykelsatsningar.
Text: Karin Spjuth
Foto: Göta kanal, Malin Gibrand, Apelöga/Linnéa Andersson, Philip Liljeberg